Ion Iliescu: ”Am aflat cu tristețe vestea morții lui Mihail Gorbaciov”

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, în vârstă de 92 de ani, a transmis un mesaj, miercuri, după ce fostul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, a murit la vârsta de 91 de ani.

Iliescu afirmă că decizia lui Gorbaciov de a pune ”accentul pe democrație și pe libertatea cuvântului” în fosta URSS a fost una corectă, însă nu a reușit să pună capăt Războiului Rece.

Fostul președinte al României mai spune că Gorbaciov a fost ”în gândirea sa politică, un social-democrat” și că, după 1989, relațiile României cu fostul URSS au fost ”corecte”.

Mesajul complet al lui Ion Iliescu:

”Am aflat cu tristețe vestea morții lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. Oricum ai judeca moștenirea lui, deciziile luate de URSS, sub conducerea sa, au schimbat dinamica relațiilor internaționale. Și în bine, dar și în rău.

Nevoia de schimbare, în Estul continentului european, era urgentă. Sistemul socialist avea nevoie de reforme de fond. Ăsta era mesajul transmis de Gorbaciov, și a fost bine receptat atât de sovietici, cât și de partenerii din Occident. Că apoi reformele s-au rezumat la una singură, transferul proprietății publice în mâini private, asta este tragedia Estului fost socialist, a URSS, și acum și a Occidentului dezvoltat.

Mulți au spus că a început schimbarea URSS punând căruța înaintea boilor, cu referire la accentul pus pe democrație și pe libertatea cuvântului. Decizia a fost, cred eu, corectă. Din păcate nimeni nu suferă, acum, de prea multă democrație, și asta se simte în tot ceea ce facem.