Guvernul cere în instanță retragerea certificatului de revoluționar al lui Ion Iliescu

Guvernul cere în instanță retragerea titlului de revoluționar al lui Ion Iliescu. Solicitarea vine de la Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist.

După analiza modului în care Ion Iliescu a primit certificatul, reprezentanții Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist spun că au constatat că fostul președinte l-ar fi primit pe nedrept.

Conform legii în vigoare, nu pot obține certificat de luptător la Revoluție cei care între 1945 sau 1989 au deținut o funcție de conducere în Partidul Comunist Român.

Comisia a stabilit că Ion Iliescu a intrat în 1944 în Uniunea Tineretului Comunist iar din 1953 a fost în cadrul Partidului Comunist Român. Din 1953 până în 1979 a avut mai multe funcții în partid, multe dintre ele de conducere.

În aceste condiții Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist a cerut ca certificatul să fie anulat.

Solicitarea urmează să ajungă în instanță iar judecătorii trebuie să se pronunțe dacă fostului președinte îi vor retrage certificatul de luptător pentru victoria Revoluției din 1989.