A murit mezzosoprana Iulia Buciuceanu, fostă prim-solistă a Operei Române și sora marii actrițe Tamara Buciuceanu

Mezzosoprana Iulia Buciuceanu, prim solistă a Operei Române din Bucureşti în perioada 1952 – 1983, a încetat din viață sâmbătă, 18 iunie. Urma să împlinească 91 de ani la data de 25 iunie. Dumnezeu să o odihnească!

Iulia Buciuceanu a fost sora marii actrițe Tamara Buciuceanu Botez, care s-a stins în octombrie 2019, la 90 de ani, soția marelui actor George Constantin și mama actorului Mihai Constantin.

_________________

„Am iubit fara masura muzica si personajele pe care le-am interpretat”
„Referindu-ma la realitatile social economice, traiesc prost. Familia, insa, ma ajuta sa trec senina peste tot ce inseamna lipsuri, indolenta, dezinteres fata de oameni si, in mod special, fata de oamenii de arta.

Pasiunea mea pentru muzica a inceput inca din copilarie. Exista in familia noastra! Deja la varsta de 10 ani cantam in cor la Chisinau, la corul mare de la catedrala. Participarea la acest cor mi-a ajutat foarte mult la formarea mea ca artist, la cultivarea muzicalitatii.

La varsta de 17 ani am dat admitere la Conservatorul din Iasi, unde am studiat trei ani, iar cand s-a desfiintat m-am mutat la Bucuresti. Aici am debutat pe prima scena lirica a tarii, in Rusalka de Dargomijski alaturi de mari artisti. Pe scurt, cam astea au fost inceputurile.

Traind inca de mica intr-un mediu artistic, fara sa vreau m-am indragostit iremediabil de muzica! Pe urma, totul s-a petrecut mult prea repede si am ramas doar cu amintirile.

Oamenii trebuie sa stie ca am fost si sunt un om modest, ca am iubit fara masura muzica si personajele pe care le-am interpretat. Aplauzele si pretuirea publicului, dupa 40 de ani de cariera, sunt cea mai impresionanta dovada de iubire.

Matei si Maria, nepotii mei, sunt implinirea mea suprema! Iar cel mai mare regret este ca George, sotul meu nu s-a putut bucura de ei!

La 20 de ani, iubeam muzica, la 40 de ani o iubeam de doua ori mai mult, iar acum iubesc VIATA. Nepotii mei care ma tin in viata.

Cele mai frumoase amintiri, pe care le-as retrai oricand sunt casatoria cu George, sotul meu, nasterea fiului meu Mihai si fericirea de a-mi cunoaste nepotii.

Mi-e dor de toti oamenii dragi pe care i-am pierdut si de marile momente de glorie din cariera mea.”

Iulia Buciuceanu, la împlinirea a 80 de ani – Jurnalul Național, iunie 2011

_____________

Mezzosoprana Iulia Buciuceanu a fost prim solistă a Operei Române din Bucureşti timp de trei decenii.

Primele îndrumări de canto le-a luat în casă, cu mama ei, iar studiile de Conservator le-a făcut la Iaşi cu Grigore Magiari şi Mansi Barberis după care le-a continuat la Bucureşti cu profesorul Petre Ştefănescu-Goangă.

Încă din anii de studenţie a fost angajată solistă a Operei Române din Bucureşti unde a desfăşurat o importantă carieră artistică naţională şi internaţională.

A abordat rolurile de mezzosoprană ale unui vast repertoriu universal, fiind devotată repertoriului românesc din care a interpretat multe roluri din opere, unele în premieră absolută.

Muzicalitatea, talentul şi temperamentul artistic i-au permis să repurteze mari succese atât în rolurile dramatice cât şi în cele comice.

A abordat şi repertoriul vocal simfonic, lied şi operetă, colaborând cu toţi artiştii şi dirijorii timpului său.