Jador, autentic și transparent

Jador și-a pus sufletul pe tavă și a vorbit, transparent, despre câteva teme care se leagă de numele lui: scandalul de la Filarmonica din Timișoara, de pildă. Cântărețul a adus în discuție rasismul, cariera lui de admirat, dragostea adevărată și o despărțire care l-a marcat, dar a povestit și alte întâmplări de natură personală. El a fost invitat la podcastul lui Gojira.

Jador, autentic și transparent: despre rasism, Scandalul de la Filarmonica din Timișoara, carieră și viața personală: „Sunt, dracu, ditamai țiganul!”

Pe Jador îl cheamă în buletin Remus Ionuț Dumitrache. S-a născut în 1995, în Bacău. El a fost invitat într-o ediție a podcastului „Aproximativ discuții” cu Gojira, în care au fost abordate tot felul de subiecte. Unul dintre ele, scandalul de la Filarmonica din Timișoara. Cântărețul a spus că nimic nu l-a deranjat mai tare decât faptul că nu a fost lăsat să cânte acolo, iar cererea de închiriere a instituției culturale i-a fost respinsă.

„Au dreptatea lor, dar și eu o am pe a mea. Hai să nu facem țigănie acolo, dacă asta vor să zică ei, nu? Indirect, asta vor să zică. (…) Mie nu îmi place că oamenii își denigrează foarte mult cultura. Boss, maneaua a devenit cultura noastră. E în sângele nostru, al românilor”.

„M-a deranjat că de-a lungul vieții am primit foarte multe piedici pentru că eu eram țigan. Cu numele, de fapt. Că, sincer, habar nu am țigănește. Dar eu sunt țigan. Mie așa mi-a spus mama. La 14 ani, plecat de acasă, mi-a spus: Băi, tu ești țigan. Bine, bre, oriunde o să merg o să spun că sunt țigan”.

„Sunt, dracu, ditamai țiganul!”, a mai spus el.

Iar asta a fost în defavoarea lui în multe dintre situații, în special când era elev.

„La școală, fetele mă respingeau doar pentru simplul fapt că eram țigan. Chiar și în facultate, chiar și în liceu, bullying din cauza asta, foarte mult bullying din cauza asta. Fetele, respingându-mă, mi se părea că sunt foarte urât. Aveam o problemă cu asta. Frustrări foarte mari, da. Eram și sărac”.

În 2017, el a absolvit ASE-ul și apoi a urmat un master de studii economice.

„Colegii din facultate nu m-au băgat în seamă vreo jumătate de an. (…) Eram din altă lume și ei din altă lume. (…) Boss, terminasem masterul, eram masterand în economie și nu mă angaja nimeni! Eu îți spun fapte concrete, fapte din viața mea!”.

Jador și-a dori să elimine rasismul din România, din lume. Dar chiar și așa, cunoscând pe pielea lui rasismul, el a reușit ceva ce puțini reușesc: să devină faimos în ciuda faptului că este de etnie romă. La 23 de ani, Jador a devenit cunoscut prin intermediul emisiunii Puterea dragostei, de la Kanal D România. A mers acolo ca să-și caute dragostea, iar publicul larg l-a îndrăgit. Înainte de emisiune, nu era înstărit, dar avea mari aspirații la o carieră muzicală de succes pe care a și obținut-o.

„Muzica m-a salvat. Muzica mi-a dat un statut social”, a mai spus cântărețul de manele.