Marele actor francez Jean-Louis Trintignant a murit la 91 de ani

Jean-Louis Trintignant, una din cele mai emblematice figuri ale cinematografiei și teatrului francez, a murit vineri, la vârsta de 91 de ani, a anunțat soția sa, Mariane Hoepfner Trintignant, într-un comunicat citat de AFP.

Actorul ”a murit liniștit, de bătrânețe, în această dimineață, la domiciliul său din Gard, înconjurat de familia sa”, a precizat soția sa.

Jean-Louis Trintignant s-a născut la 11 decembrie 1931 în regiunea Gard din Franța. Tatăl său, Raoul, un fost membru al Rezistenței, a devenit chiar primar al acestui sat pentru o perioadă de timp, între 1944 și 1947.

A început, fără prea multă convingere, să studieze dreptul la facultatea din Aix-en-Provence, dar s-a îndreptat spre Paris, în 1950, pentru a-și îndeplini visul de a deveni actor.

A făcut primii pași în cinematografie sub conducerea lui Christian-Jaque în ”Si tous les gars du monde”, în 1956, a fost remarcat în ”Et Dieu… créa la femme”, filmul lui Roger Vadim. Aici a jucat alături de Brigitte Bardot, care a devenit, grație acestui film, un simbol al feminității anilor 1950.

În 1966, a jucat în capodopera lui Claude Lelouch, ”Un homme et une femme”, alături de Anouk Aimée. Filmat cu puține resurse, filmul a câștigat Palme d’Or la Cannes.

Jean-Louis Trintignant a trecut și de partea cealaltă a camerei de filmat, cu ”Une journée bien remplie” în 1971 și ”Le maître-nageur” în 1978.

În anii 1980, a realizat singurul său film cu François Truffaut: ”Vivement dimanche”. În anii 1990, a jucat în primul lungmetraj al lui Jacques Audiard, ”Regarde les hommes tomber” (1994), în care a jucat alături de Mathieu Kassovitz.

În 2003, pierderea fiicei sale, Marie, ucisă în bătaie de solistul Bertrand Cantat de la Noir Désir, l-a aruncat într-o tristețe neconsolabilă din care nu a mai reușit să iasă niciodată.

În septembrie 2017, el a vorbit la Europe 1 despre durerea irepresibilă care a continuat să-l asalteze chiar și în amurgul vieții sale: ”Au trecut 14 ani și, timp de 14 ani, nu am încetat să mă gândesc la ea, la fiica mea”.

În 2008, a comparat uciderea fiicei sale cu o formă de sinucidere. ”Când cineva se sinucide, este vina părinților, nu-i așa?”, spunea el atunci cu o voce întristată. Un episod tragic care avea să rămână, până în ultima zi, catastrofa absolută a vieții sale.

În 2012, un film în care a jucat a câștigat din nou Palme d’Or la Cannes. A fost ”Amour”, al regizorului austriac Michael Haneke, în care el și Emmanuelle Riva interpretează un cuplu octogenar cu sentimente indestructibile.