Joe Biden, declaraţie despre începerea Noii Ordini Mondiale conduse de America la Business Roundtable’s CEO

Într-o declarație făcută în cadrul întâlnirii trimestriale cu Business Roundtable’s CEO – o organizație nonprofit de lobby in zona economică din care fac parte șefii principalelor companii americane, publicată pe site-ul Casei Albe – whitehouse.gov, preşedintele Joe Biden a făcut o serie de remarci privind începerea Noii Ordini Mondiale.

„Ştiu că, la nivelul economiei mondiale, ne aflăm într-un punct de inflexiune. Şi nu numai la nivelul economiei, ci al întregii lumi. Asta se întâmplă odată la trei-patru generaţii.

Aşa cum mi-a spus zilele trecute, într-o întâlnire confidenţială, unul dintre comandanţii mei militari de rang înalt, 60 de milioane de oameni au murit între 1900 şi 1946 şi, de atunci, am construit o ordine mondială liberală, fapt care nu s-a întâmplat de mult timp.

Acum mor o mulţime de oameni şi în acest moment suntem aproape de haos. Este momentul în care lucrurile se schimbă dramatic. În lume se va produce o nouă ordine mondială, iar noi vom fi în fruntea ei. Şi vom uni tot restul lumii prin această acţiune”.

”You know we are in an inflection point, I believe, in the world economy… Not just the economy, the world. It occurs every three or four generations.

As one of the top military people said to me in a secure meeting the other day, 60 million people died between 1900 and 1946 and since then we established a liberal world order and that hadn’t happened in a long while.

Lot of people dying [now], but nowhere near the chaos. And now’s the time when things are shifting. There’s gonna be a new world order out there, and we’ve gotta lead it. And we’ve gotta unite the rest of the world in doing it.”

President Biden, Monday March 21st 2022

Declarația făcută de Joe Biden marchează un punct major de inflexiune în politica mondială reprezentând începutul construcției unei noi paradigme de putere care s-o înlocuiască pe cea instituționalizată după cel de-al Doilea Război Mondial, ce pare să se destrame odată cu începerea conflictului din Ucraina

În viziunea multor comentatori, declarația lui Biden reprezintă una una dintre cele mai puternice declaraţii de politică externă făcute de americani, răsturnându-o pe cea despre intrarea într-o lume multi-polară a echilibrelor multiple, concepţie care câştigase interesul mondial după căderea Cortinei de Fier.

În mod concret, SUA spun că, cel puţin din punctul lor de vedere, au destulă putere economică, militară şi suficientă bază economică pentru a-şi declara intenţia de a deveni forța care să preia managementul conflictelor pentru a nu le lăsa să evolueze înspre catastrofe generalizate, să preia integral conducerea directă a Noii Ordini Mondiale.

Interpretând perspectivele deschise de afirmaţia preşedintelui Biden, ceea ce ar urma ar fi o epocă în care se va trăi sub ”pacea americană”, în condiţiile în care structurile de coordonare vor fi, sub comandă americană, coagulate într-o altă construcţie de mare amploare care să revigoreze sau, la limită, să înlocuiască ONU şi să stabilească noile reguli de convieţuire în absolut toate noile domenii.

De altfel, în dosarul creat pentru uzul unor corespondenţi de presă în perioada bătăliei electorale pentru prezidenţialele americane, se regăsește un editorial scris în 1992 de senatorul Joe Biden pentru Wall Street Journal, material intitulat „How I Learned to Love the New World Order“ în care, spre exemplu, se referea la faptul că, „dacă s-ar insufla viaţă în Carta ONU”, s-ar putea ajunge la o soluţie benefică „care să vizeze o alocare permanentă de forţe care să fie la dispoziţia Consiliului de Securitate.

Aceasta însemnând prezumţia de folosire a unei forţe colective – dar, desigur, în condiţiile existenţei dreptului de veto deţinut de SUA”.

11 ani mai târziu, la o conferinţă bancară, Biden avea să continue pe această linie: „Sarcina principală pe care o avem în acest moment este de a crea o Nouă Ordine Mondială. Asta din cauză că ordinea mondială se schimbă din nou”.

Mesajul prezentat de Biden la întâlnirea cu Business Roundtable’s CEO probabil va fi reafirmat la întâlnirile pe care Biden le va avea cu liderii din NATO şi cei din Consiliul European şi, s-ar putea reflecta în viitoarele decizii orientate în sensul întăririi unităţii de reacţie a lumii occidentale.