Fostul căpitan al echipei naționale de rugby a Țării Galilor suferă de demență la 41 de ani: ”Simt că lumea mea se prăbușește”

Ryan Jones, fostul căpitan al reprezentativei de rugby a Ţării Galilor, cu 75 de selecţii, dintre care 33 în calitate de căpitan, a anunţat că suferă de demenţă precoce la doar 41 de ani, într-un interviu pentru The Times.

„Simt că lumea mea se prăbuşeşte. Şi sunt foarte speriat”, a spus fostul jucător.

El a fost diagnosticat în decembrie de medici care i-au spus că această demenţă precoce este probabil legată de encefalopatia traumatică cronică (CTE), o boală neurodegenerativă cauzată de lovituri repetate la cap.

„Am trăit 15 ani din viaţa mea ca super-erou, dar nu sunt unul. Nu ştiu ce îmi rezervă viitorul. Sunt produsul unui mediu în care totul se învârte în jurul a fi funcţional şi eficient. Nu mai sunt capabil să performez aşa cum ar trebui”, a spus Ryan Jones.

„Tot ce îmi doresc este să duc o viaţă fericită şi normală. Dar acest lucru mi-a fost luat şi nu pot face nimic. Nu pot să mă antrenez mai tare, nu pot încerca să păcălesc arbitrul, nu cunosc regulile acestui joc”, a continuat jucătorul.

„Partenera şi familia mea au observat schimbări la mine. Am fost diagnosticat cu depresie, dar am început să realizez că unele dintre funcţiile mele intelectuale erau proaste, cum ar fi pierderea memoriei pe termen scurt, dificultăţi de a găsi cuvinte sau schimbări de dispoziţie”.

El a povestit cum nu îşi amintea de vacanța pe care a petrecut-o alături de familie în Țara Galilor, în ciuda pozelor făcute acolo

Neurologul care l-a consultat nu a fost foarte optimist când i-a explicat că funcţiile sale vor continua probabil să scadă în acelaşi ritm ca în ultimii cinci ani.

„Este ca şi cum ai merge cu capul înainte şi cu ochii închişi către o situaţie catastrofală”, spune despre starea sa Ryan Jones.