Kelemen Hunor cere demiterea ministrului de Interne si a prefectului de Harghita

Liderul UDMR Kelemen Hunor cere premierului, dupa incidentele de la cimitirul din Valea Uzului, demiterea ministrului de Interne si a prefectului de Harghita, informeaza Mediafax.

„Autoritatile romane nu au fost capabile sa asigure ordinea, iar din aceasta cauza au avut loc acte de violenta si agresiune fizica in incinta si in preajma cimitirului eroilor din Valea Uzului. Solicitam doamnei premier sa ii elibereze din functie pe ministrul de interne, Carmen Dan, si pe prefectul judetului Harghita”, se arata intr-un comunicat transmis, joi seara, de catre presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Acesta face apel la autoritati sa ii identifice imediat si sa-i traga la raspundere „pe cei care au recurs la agresiune fizica, s-au comportat intr-un mod barbar, au patruns cu forta in cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generand, astfel, teama in randul membrilor comunitatii maghiare”.

Vezi si: Scandalul continua la cimitirul din Valea Uzului. Jandarmii incearca sa evite un conflict etnic

Potrivit lui Kelemen, maghiarii care au format un lant uman in jurul cimitirului au protestat pasnic fata de „ilegalitatile comise de primarul localitatii Darmanesti, fapte care, in ultimele zile, au fost confirmate si de autoritatile romanesti”.

Peste 1000 de maghiari formasera un lant uman in fata Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, Attila Korodi declarand pentru Mediafax ca oamenii stateau unii langa altii, iar pentru ca erau foarte multi, nu a trebuit sa se tina de mana pentru a bloca accesul.

Ulterior, mai multi cetateni romani aflati in preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sarbatori Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi si au patruns in cimitir, potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bacau, Alexandra Danculea.

In Cimitirul Eroilor din Valea Uzului erau programate, joi dupa-amiaza, manifestari aprobate de Primaria Darmanesti de sarbatorire a Zilei Eroilor.

Jandarmeria a transmis, joi seara, referitor la incidentele petrecute la Cimitirul Valea Uzului, ca nu au existat violente i

 » Sursa: bzi.ro

loading...