Kissinger: Zelenski nu citise ce am spus eu. În cele mai recente declarații ale sale, a acceptat în esență ceea ce am subliniat la Davos

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger susține, într-un interviu acordat publicației The Spectator, că Zelenski ar fi acceptat ”în esență” ideile declarației sale, făcute la Davos.

Declarațiile făcute de Kissinger la Davos au dat naștere unor controverse, după ce fostul secretar de stat a dat de înțeles că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei.

”Scopul declarației de la Davos a fost de a sublinia că problema obiectivelor războiului trebuia să fie confruntată înainte de momentul în care războiului să devină unul care nu poate fi controlat politic.

Când Zelenski a comentat, nu citise ce am spus eu. În cele mai recente declarații ale sale, a acceptat în esență ceea ce am subliniat la Davos. A acordat un interviu pentru Financial Times în care a acceptat ideea de bază”, a spus Kissinger.

La Davos, Kissinger a declarat că ”ideal, linia de demarcație ar trebui să fie o întoarcere la status-quo-ul de dinainte. Războiul dincolo de acel punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei înseși”.

Ulterior, preşedintele ucrainean l-a criticat: ”Domnul Kissinger iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei, ca să nu existe o înstrăinare a Rusiei de Europa”.

Kissinger: Există trei posibile rezultate ale acestui război
Fostul șef al diplomației americane susține că există trei posibile rezultate ale războiului din Ucraina, toate fiind ”încă deschise într-o oarecare măsură”.

Primul scenariu: Ucraina pierde 20% din teritoriu
”Dacă Rusia rămâne acolo unde este acum, Ucraina pierde 20% din teritoriu și cea mai mare parte a Donbasului, în principala zona industrială și agricolă, și o fâșie de pământ de-a lungul Mării Negre.

Dacă rămâne acolo, va fi o victorie, în ciuda tuturor eșecurilor pe care le-au suferit la început. Iar rolul NATO nu va fi fost atât de decisiv pe cât se credea mai devreme”, spune Kissinger.

Al doilea scenariu: Recucerirea tuturor teritoriilor ucrainene
”Celălalt rezultat este o încercare de a alunga Rusia din teritoriul pe care l-a dobândit înainte de acest război, inclusiv Crimeea, iar atunci problema unui război cu Rusia însăși va apărea dacă războiul continuă”, a declarat fostul diplomat american.

Al treilea sceanriu: Revenirea la linia frontului din 24 februarie
”Al treilea rezultat, pe care l-am schițat la Davos și pe care, după impresia mea, Zelenski l-a acceptat acum, este dacă poporul ucrainean poate împiedica Rusia să realizeze vreo cucerire militară și dacă linia de luptă revine la poziția în care a început războiul, atunci Rusia va fi vizibil învinsă.

Ucraina va reveni la teritoriile pe care le avea când a început războiul: linia de luptă post-2014. Va fi reînarmată și strâns legată de NATO, chiar dacă nu va face parte din alianță.

Problemele rămase (Crimeea și Donbas – N.R.) ar putea fi lăsate la negocieri. Ar fi o situație înghețată pentru o vreme. Dar, așa cum am văzut în reunificarea Europei, care a necesitat o perioadă lungă de timp, reunificarea poate fi realizată”, a mai spus Kissinger.