Klaus i se substituie lui Orban

Operatia s-a declansat. La Cotroceni, astazi are loc o negociere mascata. La fel cum referendumul a avut rolul de a impinge in sus prezenta la europarlamentare si de a muta atentia generala spre Justitie, punand in umbra interesul national, iata ca acum, dupa acelasi model, consultarile pe tema referendumului vizeaza de fapt o noua constructie parlamentara. Presedintele Klaus Iohannis tatoneaza. Si negociaza subtil. O noua paradigma a guvernarii. Care sa-i aduca pe liberali la putere. Ii face treaba lui Ludovic Orban.

Obiectivul lui Klaus Iohannis este de mult timp declarat. Sa aiba un Guvern al sau. Fie si pe ultima suta de metri a mandatului prezidential, dupa ce a mai reusit o data temporar cu Dacian Ciolos, devenit intre timp rivalul sau. Acum, un Guvern dirijat de la Cotroceni este cu atat mai important. Pentru ca este de natura sa-i asigure o victorie neconditionata in tentativa sa de a obtine un al doilea mandat.

Ludovic Orban condamna PNL la un salt mortal

Presedintele e pe val. La fel cum infrangerea, daca referendumul nu ar fi trecut, i-ar fi fost pusa in carca integral, liberalii devenind in aceasta ipoteza o victima colaterala, tot asa surprinzatoarea victorie in referendum il face pe Iohannis principalul beneficiar, iar liberalii devin beneficiarul secund. In timp ce norocosul de serviciu este USR, cu Dacian Ciolos in epicentru care, pentru moment cel putin, devine cea mai serioasa amenintare a locatarului de la Cotroceni.

Realitatea e ca Ludovic Orban in special si actuala echipa de la conducerea PNL nu au capacitatea de a negocia pentru un proiect greu si ambitios, cum este distrugerea actualei majoritati din Parlamentul Romaniei, asa cum a rezultat ea din alegeri, si constructia unui nou sistem de aliante, care sa permita formarea unui Guvern in jurul PNL. Iar Klaus Iohannis a intuit corect cat de mare este capacitatea PSD de a se replia dupa o infrangere, de a-si reface fortele cu rapiditate si de a relua in forta asaltul politic asupra rivalilor sai.

Aparent, Ludovic Orban nu este in stare, pentru ca si-a demonizat prea mult adversarii fie partide, fie politicieni luati independent, pentru a-i imbratisa acum, a-i sufoca mimand dragostea, a-i seduce si a-i determina sa scuipe unde au pupat si sa pupe unde au scuipat. Realitatea e ca terenul de lupta este in acest moment in Parlament. Doar acolo poate fi jucata o carte a unei motiuni de cenzura de succes. Degeaba ar trece organizatii intregi si sute de primari de la o zi la alta din tabara social-democratilor in cea a liberalilor, daca in Legislativ nu se misca cum trebuie placile tectonice. Acolo si doar acolo exista posibilitatea, teoretic ce putin, de a incheia intelegeri ferme cu partidele politice din opozitie si, mai ales, intelegeri individuale cu senatorii si deputatii independenti, care sunt din ce in ce mai numerosi. Iar Ludovic Orban e silit de imprejurari sa actioneze din afara Parlamentului. La fel ca si Iohannis. Numai ca acesta din urma beneficiaza de aura magnetica a victoriei pe care tocmai a obtinut-o.

 » Sursa: bzi.ro

loading...