25.3 C
București
marți, 3 august 2021

Klaus Iohannis a promulgat legea care permite angajatorilor să reducă timpul de lucru și salariile

Klaus Iohannis a promulgat legea care permite angajatorilor să reducă timpul de lucru și salariile angajaților, pe fondul pandemiei de coronavirus cu care se confruntă țara noastră. Legea pentru aprobarea OUG 132/2020 a fost promulgată de către seful statului ieri, 8 decembrie.

Măsurile stabilite de către noua lege promulgata sunt valabile în perioada stării de urgenţă/alertă/asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/alertă/asediu.

Klaus Iohannis a promulgat legea. Măsuri destinate salariaților și angajatorilor în contextul pandemiei
A fost promulgată legea care permite angajatorilor să reducă la jumătate timpul de lucru al angajaților și salariile, din cauza pandemiei de coronavirus. Șeful statului a promulgat marți, 8 decembrie, Legea pentru aprobarea OUG 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul pandemiei.

Această lege permite angajatorilor să reducă timpul de muncă al salariaţilor, cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru şi reducerea corespunzătoare a salariului.

Potrivit acestei legi, reducerea timpului de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (1) se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţîn 5 zile lucrătoare, lunar, angajatorul având obligaţia de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună.

De asemenea, reducerea timpului de muncă se aplică şi în cazul programului de muncă în ture, precum şi în cazul programului de muncă inegal.

„Angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor cu cel mult 50% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea şi consultarea sindicatului, a reprezentanţilor salariaţilor sau a salariaţilor, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului” , prevede actul normativ.

Masurile stabilite de către noua lege promulgata sunt valabile în perioada stării de urgenţă/alertă/asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/alertă/asediu.

Conform ordonanței, pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut lunar prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut lunar aferent orelor de muncă efectiv prestate că urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.

Klaus Iohannis, despre alegerile parlamentare: „Este foarte clar că sunt mulți români care sunt nemulțumiți de mine”
Klaus Iohannis, președintele României, declară că, alături de viitorul Guvern, va analiza motivele din cauza cărora românii au lipsit masiv de la alegerile parlamentare, organizate duminică, 6 decembrie. Mai mult, Iohannis admite că a greșit și că și el ar putea sta la baza nemulțumirii majorității românilor.

„Alegerile s-au terminat şi pot să trag primele concluzii. Daţi-mi voie prima dată să vă mulţumesc tuturor celor care aţi ieşit din casă, aţi mers la secţia de votare şi aţi votat. Vă garantez că fiecare vot vă fi luat în considerare și fiecare vot contează. În același timp însă, trebuie să fim foarte sinceri, Participarea la vot a fost redusă. Este foarte clar că sunt mulți români care fie nu au primit suficiente informații despre aceste alegeri, fie sunt pur și simplu nemulțumiți de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri.

Eu văd aceste lucruri și este important că noi, toți politicienii, să le vedem, să le analizăm și să venim în întâmpinarea românilor care nu au mers la vot din diverse motive. Aceste motive trebuie elucidate și sunt foarte hotărât că, în următoarea perioadă, împreună cu guvernul care se va forma, să analizăm foarte atent acest lucru”, a declarat Iohannis.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate