15.4 C
București
duminică, 16 mai 2021

Klaus Iohannis: E nevoie de concentrare pe gestionarea pandemiei

Klaus Iohannis, declarații live text:

-Nicolae Ciucă e premier interimar. Am avut discuții cu el, ministrul Sănătății, cu Raed Arafat. E absolută nevoie de o concentrare maximă pe gestionarea pandemiei. Chiar dacă am avut alegeri, chiar dacă atenția s-a mutat pentru câteva zile pe altceva, pandemia nu a trecut. Chiar dacă avem un număr limitat de cazuri noi, astăzi am avut peste 200 de decese, spitalele sunt sub presiune. Aceste chestiuni trebuie gestionate în continuare bine, până când se va forma un nou guvern. Sunt câteva vești bune în această zonă.

-Sunt aproximativ 300 de ventilatoare care se livrează în următoarele zile și se extinde capacitatea la ATI. Va veni prima tranșă de teste rapide care sunt deja comandate.

-Se lucrează rapid pentru a extinde capacitatea spitalelor pentru a primi bolnavii. Rolul nostru e să-i protejăm pe ceilalți pentru a da o șansă medicilor să se ocupe de pacienții cu probleme dificile. Voi rămâne conectat cu această zonă. Avem deja pași importanți făcuți în campania de vaccinare.

Klaus Iohannis a făcut ieri primele declarații după rezultatele alegerilor. Preşedintele a declarat că partidele de centru-dreapta vor forma o coaliție, care va putea să propună un guvern de coaliție. PSD, deși a înregistrat cel mai mare scor, va ieși din ecuație.

„Bună seara! Alegerile s-au terminat și pot să trag primele concluzii. Dați-mi voie, prima dată, să vă mulțumesc tuturor celor care ați ieșit din casă, ați mers la secția de votare și ați votat. Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare și fiecare vot contează!

În același timp însă trebuie să fim foarte sinceri – participarea la vot a fost redusă și este foarte clar că sunt mulți români care fie nu au primit suficiente informații despre aceste alegeri, fie sunt pur și simplu nemulțumiți, de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate.

Eu văd aceste lucruri și este important ca noi, toți politicienii, să vedem aceste lucruri, să le analizăm și să venim în întâmpinarea românilor care nu au mers la vot din varii motive. Aceste motive trebuie elucidate și sunt foarte hotărât ca în următoarea perioadă, împreună cu guvernul care se va forma, să analizăm cu maximă seriozitate toate aceste chestiuni.

Rezultatele alegerilor arată că nu există un câștigător clar al acestor alegeri. Iar dacă ne uităm pe rezultatele care momentan se numesc provizorii, dar s-au numărat aproape toate voturile, vedem că Partidul Național Liberal în 2016 obținuse 20%, acum a obținut 25%, deci, o creștere clară. USR, între timp împreună cu PLUS, a obținut în 2016 8%, între timp au crescut la 15%, evident, o creștere. PSD, care obținuse în 2016 45%, a scăzut dramatic la 29%.

Este, deci, clar, dacă adunăm aceste rezultate, că centrul dreapta, partidele de centru-dreapta împreună au obținut peste 50% dintre voturile valabil exprimate. Și pot să vă spun cu toată sinceritatea că acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni.

În acest fel, PSD poate, în fine, după un ciclu întreg de alegeri – europarlamentare, referendum, prezidențiale – PSD poate să rămână în afara deciziei politice.

Acum, ce va urma – se cristalizează rapid deja o coaliție de centru-dreapta, care va putea să propună un guvern de coaliție. Peste doar câteva zile, voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul Parlament, consultări pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România.

Noul guvern care va fi format va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate și de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare și, cu siguranță, în cel mai scurt timp, va prezenta un proiect de buget pentru anul 2021, împreună cu modul în care vor fi atrași banii europeni.

Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!, a declarat Klaus Iohannis.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate