Klaus Iohannis Se Așteaptă Ca România Să Intre În Schengen În 2023. „Am Discutat Cu Persoanele Implicate”

Klaus Iohannis a participat la Consiliul European de la Bruxelles și a transmis un mesaj optimist românilor. După mai multe discuții avute cu liderii europeni,

șeful statului se declară încrezător că România va intra în Schengen în anul 2023. Iată principalele declarații ale președintelui la reuniunea Consiliului European!

Klaus Iohannis, optimist cu privire la aderarea României în Schengen

La reuniunea Consiliului European, Klaus Iohannis a discutat cu liderii europeni despre intrarea României în Schengen.

Ulterior, acesta a făcut primele declarații optimiste referitoare la şansele țării noastre de a adera. Șeful statului este convins că acest obiectiv va fi atins în anul 2023.

„Am făcut pași înainte în direcția bună, dar să nu aveți așteptări extraordinare. Am discutat cu persoanele implicate în această chestiune, am avut dezbaterea astăzi.

Am făcut pași în direcția bună. Concluzia mea e simplă: toți actorii au înțeles că avem o problemă care trebuie rezolvată”, a declarat Klaus Iohannis.

„Sunt optimist şi în cursul anului 2023 sper să fie încheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru România şi Bulgaria”, a mai precizat președintele.

Klaus Iohannis spune că România este pregătită să intre în Schengen
Totodată, conducătorul României a spus că a prezentat liderilor europeni faptul că țara noastră e pregătită pentru a deveni parte a Schengen. De asemenea, acesta a menționat şi ceva legat de solidaritate şi unitate.

„România e ţară de primă linie când vine vorba de războiul din Ucraina. Ne străduim şi facem faţă. Suntem țară de primă linie pentru migranți și controlăm fluxul migrator, avem rezultate foarte bune recunoscute de surse externe.

Suntem țară de primă linie pentru transportul bunurilor ucrainene. 60% din produsele agricole exportate din Ucraina au mers prin România.

Am reiterat aceste lucruri, să nu uite lumea că solidaritatea pe care am arătat-o noi a dus la așteptări, ateptăm și noi semne clare de solidaritate din partea UE, avem așteptări legitime să fim primiți în Schengen”, a adăugat Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că niciun lider nu l-a contrazis. „Este încă un drum pe care îl avem de parcurs. Votul Austriei şi votul mixt din partea Olandei sunt probleme care trebuie încă rezolvate, dar am tras concluzia că de data aceasta pregătirea va fi mai bună, mai profundă şi se doreşte o soluţie.

Eu le-am spus că dorim o soluţie în decursul anului 2023. Aşteptarea mea e ca România să intre cu drepturi depline în decursul anului 2023 în Schengen”, a spus Klaus Iohannis.

„Nu am discutat despre un calendar concret şi nici nu cred că emomentul ca astăzi să discutăm despre un calendar concret. E nevoie de multe discuţii în perioada următoare”, a conchis liderul României.