La Cluj este deschisă o şcoală de potcovit cai, după model francez

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca are un curs special în cadrul unei şcoli de potcovit cai pentru 20 de studenţi, după model francez.

“Am putea compara potcovitul cailor cu încălţămintea noastră. O încălţăminte confortabilă ne face viaţa mai uşoară, o încălţăminte mai puţin confortabilă ne face viaţa un chin. Trebuie văzut acest potcovit ca o măsură individuală, asta înseamnă că toţi aceşti căluţi sunt specializaţi pe agrement, sport, tracţiune. Potcovitul lor trebuie să fie în acord cu domeniul de utilizare, deoarece este un mod de potcovit pentru calul de muncă, alt tip pentru calul de sport, de obstacole, de galop, sunt lucruri care trebuie adaptate şi în funcţie de activitatea sa cât şi de conformaţia sa anatomică. Sesizând faptul că în foarte multe cazuri am avut un potcovit defectuos, aşa s-a născut ideea unei şcoli de postcovărie. Am observat în România şi o lipsă a potcovarilor specializaţi, astfel că mulţi deţinători de cai apelează la experţi din străinătate”, a declarat Iancu Morar, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară a USAMV Cluj-Napoca, responsabil al Clinicii de Ecvine. 

Un potcovit executat corect poate ajuta cu 40% în eficienţa utilizării unui cal, în timp ce unul defectuos poate produce probleme grave de sănătate animalului, inclusiv căderea copitei, afirmă specialistul.

Citește continuarea aici.

Sursa: Descopera.ro