La pranz canicula, seara vijelii. Luna iunie va fi una a extremelor

Desi vara este abia la debut, canicula a cuprins duminica toate zonele de campie din vestul si sudul Romaniei.

Pentru a treia zi la rand, termometrele au aratat 35 de grade Celsius, insa oamenii au resimtit si 42. Meteorologii au emis atentionari de cod galben si au avertizat ca umezeala si caldura vor fi greu de suportat. Atmosfera s-a racorit brusc, pe la amiaza, cand au aparut ploi violente cu grindina.

La pranz, orasul Arad era pustiu. Oamenii au fugit de strazile incinse la piscina. Strandul de la Ghioroc, aflat la 20 de kilometri de oras, a fost plin ochi.

Doar in ultimele trei zile, de cand s-a instalat canicula, s-au vandut in jur de 12.000 de bilete, spun administratorii. Si la plaja de pe lac a fost lume puhoi.

Toata zona de vest a fost fierbinte. La Timisoara, oamenii s-au racorit la fantanile arteziene din parcuri.

Temperaturile masurate la umbra au ajuns pana la 35 de grade in multe localitati, dar cele resimtite de corpul uman au trecut de 40 de grade, mai ales in Baragan, Dobrogea, Campia de Vest, in Nord, Vestul tarii, precum si in Nord-Est.

Intr-un parc din Capitala, bataia organizata intre gladiatorii ”Russell Crowe” si ”Brad Pitt” cu baloane umplute cu apa a alungat arsita.

Luna iunie este de obicei una a extremelor. De exemplu, datele oficiale arata ca lunile iunie din ultimii 3 ani au fost in top 10 cele mai calduroase din ultimii 50 de ani.

De obicei, putem vedea in apele din parcuri cum animalele acvatice, in timpul zilelor caniculare, ies la suprafata ca sa respire mai bine, pentru ca nivelul de oxigen din apa scade foarte mult odata cu ridicarea temperaturii din termometre. De altfel, apa din lacuri si rauri se evapora mai mult in zilele calduroase, iar de regula dupa-amiaza vin furtuni violente.

Codurile de vreme calduroasa au fost inlocuite treptat de cele pentru instabilitate. Grindina la Braila, vijelie la Hunedoara, ploi torentiale pe Valea Prahovei, la Ramnicu Valcea sau in apropierea Capitalei.

Anul trecut, iunie a fost a doua cea mai ploi

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !