Lăsata secului pentru postul Crăciunului 2022

Lăsata secului este ultima zi înainte de începerea postului unei sărbători mari. Lăsata secului de Crăciun 2022 este sărbătorea care marchează ultima zi în care creștinii pot mânca de dulce. După această zi, urmează una dintre cele mai importante posturi, adică Postul Crăciunului 2022.

În 2022, lăsata secului de Crăciun este luni, 14 noiembrie. În această zi se lasă sec pentru Postul Crăciunului, care este, alături de Postul Mare, cel mai important din tot anul.

Postul Nașterii Domnului va începe marți, pe data de 15 noiembrie și se va termina pe 24 decembrie, după miezul nopții. Creștinii vor putea, în ziua de 25 decembrie, de Nașterea Domnului, să se înfrupte din bucățile de dulce după ce au ținut un post care nu se referă doar din abținerea de la mâncăruri, ci și la purificarea spirituală și apropierea de Dumnezeu.

Perioada de post este de 40 de zile. În aceste zile, creștinii postesc ca un semn de efort în memoria sacrificiilor făcute de Iisus pentru oameni. În afara faptului că oamenii trebuie să se abțină de la carne, brânză, pește, ouă, ulei și multe alte alimente, aceștia trebuie să se roage zilnic, să fie mai aproape de Dumnezeu, să își iubească aproapele mai mult și să fie în conexiune cu divinitatea.

În timpul acestui post, prima mare sărbătoare este celebrată pe 21 noiembrie, ziua când Maica Domnului a intrat în templul din Ierusalim. Până la această dată și în perioada 20-24 decembrie, postul devine și mai aspru.

Adică, dacă în restul perioadei de post, în zilele de sâmbătă și duminică, este dezlegare la pește, ulei și vin, în aceste două săptămâni nu există dezlegare. De fapt, bătrânii țin postul cu încă o regulă: luni, miercuri și vineri postesc fără ulei și vin. Dacă în aceste zile se sărbătorește vreun sfânt, se face dezlegare.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului

În această zi, oamenii au câteva tradiții și obiceiuri pe care le practică din cele mai vechi timpuri. În primul rând, mulți fac o masă festivă pentru a celebra intrarea în post. În această masă se servesc tot felul de bucate care sunt interzise în post. De asemenea, vasele trebuie puse cu gura în jos, ca să fie ferite de spiritele rele.

Apoi, o altă tradiție este să se spele toate vasele în care s-au gătit produse de dulce, în ziua de dinaintea începerii postului Crăciunului. Având în vedere că acestea vor fi folosite pe perioada postului, ele trebuie să fie curate și pregătite pentru mâncăruri de post. După această masă, toate resturile, oasele și rămășițele de la cină se pun într-o față de masă și se aruncă afară, spre răsărit, în timp ce rostesc aceste cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.

Totodată, în Covasna se practică obiceiul focurilor purificatoare. La lăsarea serii, se aprind focuri pe dealuri pentru a se purifica locul și a alunga spiritele rele. În această zi se ung ferestrele și ușile cu usturoi ca să se alunge spiritele rele. Se spune că în această zi se mănâncă struguri sau stafide, pentru a avea spor în toate. Femeile au obiceiul de a spăla așternuturile și fețele de masă în această zi, ca ele să rămână curate tot anul. În postul Crăciunului, care începe pe 15 noiembrie, credincioșii trebuie să se abțină de la carne, brânză, ouă și produse care le conțin. În zilele de luni, miercuri și vineri nu se consumă ulei sau vin.