Lech Walesa: Putin ne sparge dinții și noi doar întoarcem celălalt obraz

Într-un interviu acordat celui mai important site din media poloneză, Onet, primul președinte al Poloniei postcomuniste, fostul disident Lech Wałęsa afirmă că Occidentul ar trebui să răspundă ferm în fața războiului declanșat de Rusia.

În interviul acordat Onet, Wałęsa face o serie de afirmații tranșante despre modul în care Occidentul ar trebui să răspundă Rusiei:

”Există două concepte aici: primul – cel vechi, care este practicat de Rusia, adică război sau mai degrabă o luptă care constă în cucerire și ocupare.

Al doilea concept este politica practicată de lumea democratică, activitățile de pace ale secolului XXI. Și aceste concepte nu se potrivesc, așa că trebuie să treci la una sau la alta. Trebuie, înainte de toate, să fim solidari și, totuși, să schimbăm puțin conceptul”, susține Wałęsa.

Fostul președinte polonez explică de ce e nevoie, din punctul său de vedere, de schimbarea conceptului occidentalilor:

”Pentru că Ucraina și întreaga lume occidentală se apără, iar Rusia atacă, iar o astfel de situație este de netrecut. De aceea am spus de la bun început: ”când vor distruge Kievul, eu distrug Moscova. Desigur, nu spun să tragem în Moscova de la Kiev, dar aici trebuie să folosim toate tehnologiile de ultimă oră”.

Jurnalistul polonez conchide că această reacție ar echivala cu declararea celui de-al treilea război mondial. Wałęsa are un răspuns ferm: ”Sunt un susținător al conceptului: ”ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”.

Fostul președinte polonez explică de ce acesta este singurul răspuns bun în fața războiului: ”Pentru că astăzi Putin ne sparge dinții și noi doar întoarcem celălalt obraz. Putin nu este pașnic, așa că este pur și simplu imposibil să câștigi împotriva lui în acest fel”.

Walesa polonez este de părere că nu războiul este singura soluție astăzi, dar că Occidentul trebuie să aibă un alt ton în discuțiile cu Rusia:

”O persoană autorizată din NATO sau SUA trebuie să meargă la discuții cu Putin și să îi spună direct: «Băi, ne sperii cu tancurile tale și cu forța nucleară și nu știi că avem jucării mai bune decât ale tale?

Până la urmă, nu ai nicio șansă cu noi. Îți vom arăta rachetele noastre într-o clipă și vei afla. Dar nu vrem să intrăm pe calea războiului, vrem doar să o rezolvăm pașnic»”. Dacă cineva i-ar fi vorbit așa, președintele Rusiei nu ar putea face ceea ce face azi.

Trebuie spus clar lui Putin: «nu ne face să ne luptăm cu metodele tale pentru că atunci ar trebui să te distrugem». Trebuia să i se dovedească pur și simplu că nu avea nicio șansă și că lumea occidentală are o armă atomică mai bună decât a lui”.

Wałęsa nu crede că amenințările Moscovei că va folosi arma nucleară sunt reale:

”Putin nu este sinucigaș. Nu știu cum se va termina acest conflict, dar pacea vine întotdeauna după război. Sper că, în ciuda vârstei mele, voi trăi până să văd acest sfârșit”.