8.6 C
București
vineri, 16 aprilie 2021

Legea care interzice referirea la identitatea de gen în școli este neconstituțională! Decizia CCR

Curtea Constituțională a României a decis: Legea care interzice referirea la identitatea de gen în școli este neconstituțională. Potrivit Agerpres, decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

Curtea Constituţională a admis o sesizare făcută de preşedintele Klaus Iohannis la legea pentru modificarea articolului 7 din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, prin care se interzicea referirea la identitatea de gen în instituţiile de învăţământ.

Este vorba despre o lege care interzicea activităţile „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, înţeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi”, precum şi a activităţilor care contravin principiilor prevăzute la art. 3 al Legii 1/2011.

„Întregul sistem educaţional trebuie să fie deschis pentru idei, opinii şi valori, statul trebuind să se abţină de la adoptarea unor soluţii legislative care pot fi interpretate ca lipsite de respect faţă de convingerile persoanelor, respectiv părinţilor sau tutorilor legali”, se arată în sesizarea transmisă CCR de președintele Klaus Iohannis.

„Decizia trebuie respectată nu numai în educație„
Decizia luată de Curtea Constituțională a României a fost apreciată de către Asociația ACCEPT. Reprezentanții acesteia au declarat, pentru Digi24, că decizia CCR este un pas important și că aceasta recunoaște că genul și persoanele transgender există în realitatea juridică și factuală din țara noastră.

„Această realitate, odată recunoscută de CCR, trebuie respectată în măsurile legislativului și executivului – nu numai în educație, dar și în sănătate, în domeniul ordinii publice și în alte servicii publice în care persoanele transgender au dreptul să fie tratate cu acelaşi respect şi profesionalism cu care este tratat orice cetăţean, ţinându-se cont de identitatea lor de gen.” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și membră a Asociației ACCEPT.

Șeful statului a fost cel care a făcut sesizare la CCR în care a susținut că această lege încalcă prevederile din Constituție referitoare la autonomia universitară, dar și articole care vizează libertatea de exprimare și interzicerea cenzurii.

Viorel Iliescuhttps://viorel.ro
Fondatorul ziarelor All for Romania si The Press, marketing manager al Agentiei de Presa A.M. Press si fondator al CloudX Digital Agency.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate