Vestea momentului pentru românii cu pensii mici. Se schimbă legea din temelii

0

Legea asistenței sociale se schimbă din temelii, anunțul fiind făcut de Ministrul Muncii, Raluca Turcan, în urmă cu câteva momente.
Într-o postare pe rețelele de socializare, aceasta vorbește despre modificările făcute legii asisteței sociale, cu scopul de a ajuta cu adevărat persoanele vulnerabile.

Aceasta a mai anuntat și că România duce lipsă de personal calificat ca asistenți sociali.

În postarea de pe pagina de Facebook, Raluca Turcan spune că a descoperit o situație dificilă a vârstnicilor din Tulcea, și anume faptul că există persoane izolate într-o sărăcie evidentă.

”La nivel național, doar 7% din unitățile administrativ – teritoriale acordă servicii integrate destinate vârstnicilor, iar în cazul județului Tulcea, pe care l-am vizitat astăzi, situația vârstnicilor este cu atât mai gravă cu cât vorbim despre persoane izolate, aflate într-o situație de sărăcie evidentă. Reforma asistenței sociale, pe care am demarat-o deja, va oferi un sprijin real atât persoanelor vârstnice, care constituie principala categorie vulnerabilă din România (31,16%), cât și celorlalte categorii extrem de expuse.”, se arată în mesajul plublicat de ministru.

Care sunt modificările aduse legii asistentei sociale
Ministrul a mai punctat că dorește ca modificările aduse legii asistenței sociale să asigure nevoile persoanelor vulnerabile potrivit principiului”finanțarea urmează beneficiarul”. Raluca Turcan spune că primăriile vor fi responsabile cu luarea în evidență a acestor persoane vulnerabile.

”Prin modificările pe care le vom aduce la legea asistenței sociale vrem să asigurăm finanțare corespunzătoare, plecând de la nevoile celor vulnerabili, conform principiului ”finanțarea urmează beneficiarul”, infrastructură socială și servicii integrate.

Primăriile vor avea responsabilitatea de a lua în evidență persoanele vârstnice, exact așa cum se întâmplă cu cele din centrele rezidențiale. În momentul actual, 72% din serviciile publice de asistență socială (SPAS) nu au o evidență a persoanelor vârstnice în dificultate.”, notează ministrul.

În ceea ce privește serviciile integrate, ministrul anunță că a fost demarat un proiect de finanțare din fonduri europene pentru 139 comunitați marginalizate care beneficiază de asistență socială.

”În ceea ce privește serviciile integrate, am demarat deja un proiect finanțat din fonduri europene, pentru 139 de comunități marginalizate care beneficiază de asistent social, asistent medical și consilier școlar, iar obiectivul nostru este să extindem acest model și să îl completăm și cu alte tipuri de servicii, în funcție de nevoile specifice ale grupurilor vulnerabile.”, spune ministrul Muncii.

Mai mult, ministrul Muncii a precizat că încurajează parteneriatele dintre stat și mediul privat în beneficiul celor nevoiași.

Spune ce crezi