Legumele crescute organic ar putea produce boli din cauza bacteriilor cu care sunt contaminate regulat

Pe baza temerilor legate de folosirea excesivă a pesticidelor, îngrășămintelor și erbicidelor, din ce în ce mai mulți oameni aleg să consume fructe și legume organice.

Dar, pentru ca lucrurile să devină din ce în ce mai complicate, nici aceasta n-ar fi o alegere tocmai bună, pentru că persoanele care consumă în mod regulat produse ce sunt supuse unor tratamente bazate pe îngrășăminte organice, precum ar fi gunoiul de grajd, ar putea dezvolta anumite boli în decursul timpului.

Studii recente au descoperit prezența a peste 50 de specii de bacterii ce pot fi dăunătoare pe mostre de spanac și de salată cultivate organic.

Cel mai probabil, astfel de bacterii sunt transferate în legume în timpul procesului de creștere, de recoltare, de transport, în timpul procesării sau al manipulării acestora.

”Alimentele și mediile legate de alimente creează un loc de întâlnire ideal pentru amibele cu viață liberă și bacteriile patogene.

Cu toate acestea, se cunosc relativ puține lucruri despre apariția și diversitatea amibelor care trăiesc liber pe legumele organice și despre rolul lor în transmiterea agenților patogeni umani”, a declarat dr. Yolanda Moreno de la Universitat Politècnica de València, conform StudyFinds.

”Prezența bacteriilor de interes pentru sănătatea publică, ce se află în interiorul amibelor care trăiesc liber, sugerează că acestea sunt vehicule care pot transmite cu ușurință agenți patogeni capabili să ajungă la oameni și să provoace probleme de sănătate prin intermediul legumelor organice contaminate.

Contaminarea poate apărea ca o consecință a tratării solului cu îngrășăminte organice, cum ar fi gunoiul de grajd și nămolul de epurare, precum și din apa de irigare”, atrage atenția dr. Moreno.