Lia Thomas, un trangender care a zburdat în probele de înot feminin, contestat: ”Probabil că femeile nu sunt considerate oameni pe de-a întregul”

Lia Thomas a devenit prima înotătoare transgender care câştigă un titlu în competiția universitară americană (NCAA), după ce s-a impus în finala de la 500 de yarzi.

Thomas, de la Universitatea din Pennsylvania, care a concurat și ca bărbat în competiție, fără performanțe notabile, s-a impus cu mai mult de o secundă în fața ocupantei locului doi, Emma Weyant.

În vârstă de 23 de ani, Lia Thomas s-a născut drept Will Thomas, a devenit subiectul unor proteste de amploare în SUA, unde mai multe grupări ce luptă pentru drepturile femeilor au acuzat că sportivul transgender are un avantaj biologic clar în fața femeilor contra cărora concurează.

”Există un bărbat, pe numele său Will Thomas, care și-a schimbat numele în Lia Thomas, care concureză în înotul feminin. Probabil că femeile nu sunt considerate oameni pe de-a întregul. Altfel, nu înțeleg de ce am lăsa un bărbat să concureze în înotul feminin”,a explicat Kellie-Jay Keen, directorul unei organizații ce promovează drepturile femeilor, conform Marca.

Lia Thomas a urcat pe podiumul de la concursul de 500 de metri, dar reacția publicului a fost de protest. S-au auzit huiduieli, dar și aplauze sporadice. În schimb, sportivele care au venit pe locul 2 și 3 au fost întâmpinate cu urale.

”Avem de-a face cu un bărbat care fură locul femeilor. Femeia de pe locul 2 de azi este adevăratul câștigător al probei”, a completat o activistă.

Lia Thomas, care a participat la proba de 200 de metri, unde a venit pe locul 5, deși a avut al doilea timp de calificări, spune că ”încerc să ignor protestele și să mă concentrez strict pe înot”.

Conform regulamentelor sportive, Lia Thomas poate participa la întrecerile feminine după un singur an de tratament hormonal. NCCA spune că ”orice avantaj și forță în plus dispare după un an de tratament cu estrogen sau tratamente care suprimă testosteronul”.

Cynthia Millen, oficial al Federației de Natație de trei decenii, contrazice aceste teorii.

”Bărbații vor avea mereu o capacitate pulmonară mai mare, inimi mai mari, o circulație a sângelui mai bună, un schelet mai puternic și mai puțină grăsime.

Lia Thomas e creația lui Dumnezeu, ca noi toți. Dar rămâne un bărbat care concurează împotriva unei femei. Nu contează câte tratamente face, mereu va fi biologic bărbat și va avea acest avantaj”, declară Millen.