Licitatie mamut de zeci de milioane de euro. Autobuze electrice pe strazile din municipiu. Vor circula pe mai multe rute aglomerate din oras

• Zeci de autobuze electrice vor circula pe strazile din municipiul Iasi • Peste 11 milioane de euro din fonduri europene vor fi alocate achizitiei a 20 de autobuze electrice care vor deservi doua rute de transport public extrem de aglomerate • Alte 24 de autobuze electrice achizitionate prin Ministerul Dezvoltarii vor circula pe alte doua rute importante din oras

Un proiect derulat de autoritatile iesene in baza fondurilor europene a fost publicat recent in Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Astfel, a fost publicat un anunt legat de achizitionarea a 131 de autobuze electrice cu lungimea de circa 12 metri destinate transportului public urban de calatori, operabile în conditii de deal. Achizitia include 39 de statii de încarcare rapida si 131 de statii de încarcare lenta si are o valoare totala de 363,3 milioane lei, fara TVA (circa 76,3 milioane euro).

Termenul limita de depunere a ofertelor este 29 iulie. Procedura de achizitie se bazeaza pe obtinerea fondurilor necesare prin Programul Operational Regional – Axa 4.1. Dintre cele 131 de autobuze electrice, 20 sunt destinate municipiului Iasi, alaturi de sase statii de încarcare rapida si 20 statii de încarcare lenta, ceilalti beneficiari fiind municipiile Sibiu, Sighetu Marmatiei, Slatina, Suceava, Târgu Mures si Pitesti.

Valoarea autobuzelor si a statiilor de încarcare destinate municipiului Iasi este 55.5 milioane lei, fara TVA (circa 11,66 milioane de euro fara TVA).

Conform caietului de sarcini, autobuzele electrice vor avea o capacitate de transport de minim 70 persoane, din care minim 29 de persoane pe scaune, plus conducatorul auto, si o garantie a functionarii de minim 500.000 de kilometri sau minim cinci ani. Autobuzele electrice de 12 metri vor deservi rutele 28 (Triumf – Podu Ros – Mircea cel Batrân – Dacia) si 36 (Dacia – Gara – Copou – Breazu).

Vezi si: O oferta la licitatia pentru modernizarea liniei de tramvai Iasi – Dancu

In plus, pe 2 iulie va avea loc si licitatia pentru achizitionarea a 16 tramvaie, fiecare cu lungimea de circa 30 de metri, destinate transportului public urban de calatori.

Cumparatorul va fi tot Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, iar beneficiarul este municipiul Iasi. Valoarea totala estimata a contractului este 184 milioane lei, fara TVA (aproximativ 38,73 milioane de euro), adica circa 2,42 milioane de euro, fara TVA, pentru fiecare tramvai. Durata contractului este de 24 de luni. Tot prin intermediul unei licitatii organizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si cu termen de depunere a ofertelor pe 17 iulie, la Iasi ar urma sa ajunga 24 de autobuze electrice cu lungimea de 10 metri.

Conform caietului de sarcini, cele 24 de autobuze electrice vor fi f

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !