Prințesa urbană dă vina pe părinți în scandalul copiilor în restaurante: Mi-am strâns mâncarea de pe jos după ce niște puști au dărâmat masa

A duduit internetul românesc în discuții aprinse privind comportamentul copiilor în restaurante, după ce un local din București le-a cerut părinților să îi supravegheze pe cei mici astfel încât să nu îi deranjeze pe ceilalți clienți…

Bloggerița Ioana Macoveiciuc, cunoscută drept Prințesa urbană, a scris pe Facebook că a fost de multe ori deranjată de copiii altora, și chiar a fost nevoită să-și adune mâncarea de pe jos după ce mai mulți puști care alergau prin restaurant au dărâmat masa.

Totuși, afirmă că de vină sunt întotdeauna părinții, niciodată copiii, care ”fie n-au timp să-și educe copiii, fie nu sunt interesați s-o facă, fie nu știu cum”.

”Mi s-a întâmplat de multe ori (și când nu aveam copii, dar și acum, că am doi) să fiu deranjată de copiii altora. Să boscorodesc printre dinți la film când un bebeluș de nici 3 luni urla ca din gură de șarpe în brațe la maică-sa, care pur și simplu a trebuit să-l aducă la film de acțiune la Imax, unde sonorul este atît de tare că simt că-mi ies dinții din gingie când explodează vreo bombă.

Să îmi strîng mâncarea de pe jos după ce niște puști de cinci ani s-au alergat prin restaurant pînă ne-au dărâmat masa (nu exagerez). Să înghit nisip de pe plajă pentru că unii mici voiau neapărat să-mi toarne cu găletușa-n cap dune întregi, să mă feresc de palme și pumni la grădina zoologică, să primesc o minge de fotbal șutată cu mult patos fix în fruntea-mi de un mic Bănel Nicoliță (la locul de joacă).

Nu e vina copilului, niciodată nu e. E vina unor părinți care fie n-au timp să-și educe copiii, fie nu sunt interesați s-o facă, fie nu știu cum.

Există acum atâtea surse de informare încât e păcat să ratăm șansa de a contribui la binele lumii crescând copii liberi și fericiți, dar care știu să respecte binele celui de lângă ei. Iar când sunt prea mici să poată face asta, pot sta în locuri care sunt mai potrivite și mai sigure pentru ei”, a scris Prințesa Urbană pe Facebook.

De asemenea, într-un text publicat pe blogul său ea a explicat că libertatea copilului nu înseamnă să fie lăsat să facă orice dorește, ci să poată alege.

”Libertatea nu înseamnă că dacă vrea copilul, poate să mănînce micul dejun alergînd prin casă. Nu. Libertatea înseamnă ca poate alege dacă să mănînce măr sau pară și poate să aleagă dacă mănîncă mult sau puțin.

Nu că e ok să arunce cu mezel pe pereți sau să deseneze cu brînza pe frigider. Asta nu e ok și dacă-i explici copilului și de ce, va înțelege. Sigur, dacă pînă la 4 ani a făcut numai ce-a vrut, s-ar putea să nu vrea să mai înțeleagă nimic din ce nu-i convine, și atunci nu mai știu care e soluția (…)

Bunul simț nu se impune, oameni buni, se învață prin puterea exemplului, prin empatie, prin iubire și limite decente (nu impuse de dragul de a ține copilul în frîu cu orice preț, că el e mic și tu ești mare). Nu prin frică și autoritate militărească.

Respectul față de alții se învață nu cu palme, ci cu respect simțit pe propria-ți piele, întîi din partea părinților, apoi din a celorlalți copii, care sînt, și ei, crescuți cu respect.”, a scris pe blog.