25 C
București
vineri, 7 mai 2021

Localitățile din România, închise de coronavirus. Se intră și se iese doar cu declarația pe proprie răspundere

În județul Cluj localitățile Şic și Săvădisla au intrat în carantină de noaptea trecută. Autoritățile au luat decizia după ce incidența cazurilor a crescut alarmant – peste 10 cazuri la mia de locuitori.

Rata de infectare într-una dintre localitățile închise de valul doi de coronavirus este de 13,5 la mia de locuitori! Este media ultimelor 14 zile, în Sic, conform prefectului de Cluj.

În Săvădisla, unde a fost atins un alt prag imens – 10 la mie – cele mai multe cazuri au apărut după un botez. În prezent, sunt 41 de bolnavi în Săvădisla, conform presei locale. Principalul focar a fost respectivul botez, cu 70 de invitați. Cheful şi voia bună au fost asigurate de un lăutar, confirmat cu SARS-COV-2, la câteva zile de la eveniment.

Un botez și transportul în comun au declanșat epidemia locală
„Totul a început de la botez, în data de 15 octombrie a fost cântăreţul pozitiv iar apoi după două zile au mers să se testeze 33 de persoane, din care 14 au fost pozitivi. Atunci nu erau restricţii şi evenimentul a fost pe o terasă. De la lăutarul care cânta a început tot”, spune Ştefan Asztalos, primarul ales din Săvădisla, potrivit ProTV.

În cealaltă localitate carantinată, Sic, s-a înregistrat o rată de infectare record: 13,53 de cazuri la mia de locuitori. Autoritățile spun că oamenii au luat virusul din mijloacele de transport în comun, pentru că mulți au sfidat regulile de protecție.

Creșterea alarmantă a cazurilor de COVID-19, în ultimele 14 zile, a obligat autoritățile din județul Cluj să ia măsuri extreme. Două localităţi Sic și Săvădisla au intrat, azi-noapte, în carantină totală. Într-una dintre comune, s-au înregistrat peste 13 cazuri la mia de locuitori. În cealaltă, a fost nevoie de restricții severe, după ce zeci de persoane care au participat la un botez s-au infectat de la un lăutar, confirmat ulterior cu noul coronavirus.

Guvernul ia în calcul restricția circulației pe timp de noapte
Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că este în evaluare o eventuală decizie privind restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte, din cauza pandemiei de SARS-CoV-2. Introducerea acestei măsuri ar readuce în vigoare și obligativitatea declarației pe proprie răspundere a celor care sunt obligați să se deplaseze noaptea cu un interes justificat.

Premierul României a fost întrebat dacă ia în considerare o astfel de măsură în condiţiile în care tot mai multe localităţi au trecut de pragul de trei cazuri COVID-19 la 1000 de locuitori.

„Avem în evaluare o astfel de decizie, vrem să vedem în schimb efectul măsurilor pe care le-am stabilit prin lege şi prin Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă în cazul depăşirii indicelui de 3 la 1000. Se face evaluare pentru că deja sunt localităţi importante, printre care şi Bucureşti, unde urmărim rezultatele aplicării măsurilor în vigoare”, a răspuns Orban.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate