În județul Cluj localitățile Şic și Săvădisla au intrat în carantină de noaptea trecută. Autoritățile au luat decizia după ce incidența cazurilor a crescut alarmant – peste 10 cazuri la mia de locuitori.
Rata de infectare într-una dintre localitățile închise de valul doi de coronavirus este de 13,5 la mia de locuitori! Este media ultimelor 14 zile, în Sic, conform prefectului de Cluj.
În Săvădisla, unde a fost atins un alt prag imens – 10 la mie – cele mai multe cazuri au apărut după un botez. În prezent, sunt 41 de bolnavi în Săvădisla, conform presei locale. Principalul focar a fost respectivul botez, cu 70 de invitați. Cheful şi voia bună au fost asigurate de un lăutar, confirmat cu SARS-COV-2, la câteva zile de la eveniment.
Un botez și transportul în comun au declanșat epidemia locală
„Totul a început de la botez, în data de 15 octombrie a fost cântăreţul pozitiv iar apoi după două zile au mers să se testeze 33 de persoane, din care 14 au fost pozitivi. Atunci nu erau restricţii şi evenimentul a fost pe o terasă. De la lăutarul care cânta a început tot”, spune Ştefan Asztalos, primarul ales din Săvădisla, potrivit ProTV.
În cealaltă localitate carantinată, Sic, s-a înregistrat o rată de infectare record: 13,53 de cazuri la mia de locuitori. Autoritățile spun că oamenii au luat virusul din mijloacele de transport în comun, pentru că mulți au sfidat regulile de protecție.
Creșterea alarmantă a cazurilor de COVID-19, în ultimele 14 zile, a obligat autoritățile din județul Cluj să ia măsuri extreme. Două localităţi Sic și Săvădisla au intrat, azi-noapte, în carantină totală. Într-una dintre comune, s-au înregistrat peste 13 cazuri la mia de locuitori. În cealaltă, a fost nevoie de restricții severe, după ce zeci de persoane care au participat la un botez s-au infectat de la un lăutar, confirmat ulterior cu noul coronavirus.
Guvernul ia în calcul restricția circulației pe timp de noapte
Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că este în evaluare o eventuală decizie privind restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte, din cauza pandemiei de SARS-CoV-2. Introducerea acestei măsuri ar readuce în vigoare și obligativitatea declarației pe proprie răspundere a celor care sunt obligați să se deplaseze noaptea cu un interes justificat.
Premierul României a fost întrebat dacă ia în considerare o astfel de măsură în condiţiile în care tot mai multe localităţi au trecut de pragul de trei cazuri COVID-19 la 1000 de locuitori.
„Avem în evaluare o astfel de decizie, vrem să vedem în schimb efectul măsurilor pe care le-am stabilit prin lege şi prin Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă în cazul depăşirii indicelui de 3 la 1000. Se face evaluare pentru că deja sunt localităţi importante, printre care şi Bucureşti, unde urmărim rezultatele aplicării măsurilor în vigoare”, a răspuns Orban.