Alexandr Lukașenko exclude posibilitatea ca Rusia să anexeze Belarusul: ”Nu suntem proști!”

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a exclus eventualitatea ca ţara sa să devină parte a Federaţiei Ruse, relatează agenția dpa.

Putin a fost acuzat în mod repetat că vrea să reconstruiască Uniunea Sovietică, care s-a prăbuşit în urmă cu 30 de ani, intenţie pe care o neagă.

Observatorii politici internaţionali consideră posibilitatea ca Belarus să fie anexat de Rusia una cât se poate de reală, având în vedere că este complet dependent de Moscova din punct de vedere economic, cât și militar.

Lukaşenko se află în prezent într-o vizită în Extremul Orient rus, pe coasta Pacificului, la invitaţia lui Putin.

”Nu suntem proşti în relaţia cu (preşedintele rus Vladimir) Putin încât să folosim vechile metode. Noi, spun eu, construim o asemenea unitate între două state independente încât oamenii vor învăţa de la noi”, a declarat Lukașenko, aflat în oraşul Vladivostok.

În timpul vizitei sale alături de Putin în Orientul Îndepărtat Rus Alexandr Lukașenko a afirmat miercuri că atrocitățile comise de trupele rusești în Bucha (Bucea) au fost de fapt rezultatul unei ”operațiuni psihologice speciale” desfășurate de Marea Britanie.

În cadrul aceleiași vizite președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia își va relansa programul lunar alături de Belarus după ce Agenția Spațială Europeană a întrerupt colaborarea cu Moscova din cauza invadării Ucrainei.