Magnus Carlsen renunță la titlul de campion mondial la șah: ”Nu am niciun chef să joc și nu o voi face”

Norvegianul Magnus Carlsen, numărul unu mondial în şah, a anunţat că renunţă să îşi apere titlul la Campionatul Mondial din 2023, scrie Chess24.com.

”Nu sunt motivat de ideea de a disputa un nou meci. Cred că, pur şi simplu, nu am mare lucru de câştigat şi nu îmi place asta”, a declarat Carlsen în primul episod al podcast-ului său ”The Magnus Effect” (”Efectul Magnus” – N.R.).

”Deşi sunt sigur că ar fi un meci interesant din motive istorice şi nu numai, nu am niciun chef să joc şi nu o voi face”, a spus Carlsen în podcast-ul publicat miercuri.

În ultimele luni, Carlsen a lăsat să se înţeleagă în mai multe ocazii că ar putea abandona fără luptă primul loc din clasamentul mondial al şahului, pe care îl deţine de aproape zece ani.

Scandinavul a evocat această ipoteză în decembrie anul trecut, la puţin timp după ce a fost încoronat campion mondial la şah, în urma victoriei în faţa rusului Ian Nepomniaşci, cu 7,5-3,5, în cel de-al cincilea său duel câştigat pentru titlul mondial.

Un al şaselea meci victorios pentru titlu i-ar permite lui Carlsen să îl egaleze pe germanul Emanuel Lasker, campion mondial între 1894 şi 1921, şi pe sovieticul Mihail Botvinik.

Botvinik a deţinut titlul mondial între 1948 şi 1963, deşi l-a pierdut şi de două ori în această perioadă.

”Am impresia că este momentul să renunţ la aceste meciuri de campionat mondial. Nu exclud o revenire în viitor, dar nu aş conta prea mult pe asta”, a mai spus Carlsen, precizând că nu intenţionează să pună capăt carierei sale.

”Ca sa nu existe îndoială, nu mă retrag din şah, voi rămâne un jucător activ”, a asigurat Carlsen.

De retragerea lui Carlsen ar urma să beneficieze al doilea clasat în Turneul Candidaţilor, chinezul Ding Liren, care va fi probabilul adversar al lui Nepomniaşci pentru titlul mondial.