Lecția Maiei Morgenstern despre frumusețe: ”E rușine cu ridurile, cu vergeturile de la naștere, cu kilogramele în plus”

Maia Morgenstern a simțit nevoia să ofere o adevărată lecție despre superficialitatea care înconjoară conceptul de frumusețe atunci când vine vorba despre femei.

Ea a vorbit despre lucrurile pe care femeile sunt învățate că ”trebuie” să le facă ca să se alineze standardelor, dar și despre rușinea care le este indusă deși sunt lucruri firești, cum ar fi acumularea kilogramelor după naștere.

”Ar trebui să mă rușinez. Sau măcar să resimt o oarecare jenă: Cum poți să…?

Sau: Nu se face așa ceva! E rușine! Te faci de râs! Ia vezi cum faci?!?!

Din adolescență sau poate chiar mai devreme. E rușine: e rochița prea scurtă, se văd chiloțeii. Apoi mijeau sânii: stăteam cocoșată, adunam umerii de rușine, de parcă ar fi fost pericol să nu împung lumea cu mugurașii ăia dureroși.
Stai și tu mai așa, să nu se vadă, să nu sară în ochi. Și în general, bine ar fi să porți sutien, să știi! Bine, rău, sănătos sau nu, pune hamul ăla cu sârme, îmbracă-te cu harnașamentul ăla cu balene, că altfel e rușine.

Apoi a trebuit să mă rușinez cu pilozitatea/părul care avea netrebnicia să crească în locuri nedorite. Cum ieși așa pe stradă? Ai două opțiuni: ceară fierbinte sau lama de ras. Tertium non datur. Primele arsuri pe picioare și pe corp.

Picături de sânge și pete roșii, apoi vinete. Și sprâncenele, sprâncenele sunt prea groase. Smulge! Smulge-le! Păcat. Doare. Mă doare! Suferă baba la frumusețe. Aveam 13- 14 ani.

Apoi e rușine cu ridurile, cu vergeturile de la naștere, cu kilogramele în plus, depus (e) tocmai unde nu trebuie. Ce rușine cu pielea lăsată!!! Ascunde, Ascunde. Trage, întinde, Smulge. Umflă, strânge. Lenjerie modelatoare, că altfel e rușine.

Și acum??? Tălpile astea deformate, labele picioarelor?!? Monturile alea dizgrațioase? De-a dreptul scârboase. Degetele alea strâmbate de încălțămintea fashinon/la modă?!?! Cum să lași așa ceva la vedere. Ascunde. Ascunde. Ascunde.

Și pune centura. Dă cu ruj și cu rimel. Ustură ochii: nu contează. Vopsește părul: cărunt e rușine. Te îmbătrânește!”, a scris Maia Morgenstern pe Facebook.