A murit Ana Pascu, dublu medaliată olimpic la scrimă și mama basistului trupei Goodbye to Gravity, decedat la Colectiv

Ana Pascu, președinta de onoare a Federației Române de Scrimă și dublu medaliată olimpic la scrimă, a încetat, la vârsta de 77 de ani. În urmă cu mai bine de șase ani, aceasta și-a pierdut fiul, pe Alex Pascu, basistul trupei Goodbye to Gravity, în urma incendiului de la Colectiv. Dumnezeu să o odihnească!

Ana Pascu a reprezentat România la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, obținând pentru țara noastră două medalii de bronz. La Mondiale a urcat de 7 ori pe podium, obținând aur cu echipa la Havana, în 1969, argint la echipe în 1970 și de cinci ori bronz, în 1967, 1971, 1973, 1974, 1975.

După ce și-a încheiat activitatea sportivă a trecut la conducerea Federația Română de Scrimă.

Ana Pascu a condus Federația Română de Scrimă între 1982 -2013, record de longevitate în România, timp în care s-au cucerit 134 de medalii: 9 la Jocurile Olimpice, 57 la Campionatele Mondiale și 68 la Campionatele Europene. După 2013 a devenit președinte de onoare al Federației.

A ocupat funcții înalte și la nivelul forului internațional de scrimă, retrăgându-se luna trecută din funcția de vicepreședinte al Federației Internaționale.

Ana Pascu a suferit un accident vascular cerebral hemoragic, chiar în ajunul Crăciunului trecut. În luna martie a acestui an, și soțul fostei mari sportive, doctorul Alexandru Pascu, a decedat.

Cei doi și-au pierdut fiul pe 11 noiembrie 2015. Alex Pascu, basistul trupei Goodbye to Gravity, a murit ca urmare a rănilor suferite în incendiul de la Colectiv. Acesta a murit la scurt timp după ce a aterizat în Franța, unde fusese adus pentru tratament, după arsurile suferite în urma incendiului.

Federația Română de Scrimă a transmis un mesaj de condoleanțe după moartea marii sportive.

”Eroii cu mască nu mor niciodată! Doamna Ana Pascu va trăi prin oamenii pe care i-a inspirat și prin tot ceea ce a lăsat moștenire scrimei și sportului românesc, scrimei mondiale. Dumnezeu să o odihnească în pace! Prin tot ceea ce ne lasă moștenire, prin tot ceea ce a sădit în noi, emoții și clipe de neuitat, Ana Pascu va trăi prin fiecare generație care va ajunge să facă performanță pentru România(…)”, a fost mesajul Federației.