O mamă și-a reclamat fiul la poliție observând o schimbare de comportament după ce-a primit niște scrisori din străinătate

Un tânăr din județul Călărași a fost condamnat pe 18 aprilie la doi ani și zece luni închisoare cu suspendare, după ce mama lui l-a reclamat la poliție.

La sfârșitul anului 2020, tânărul, diagnosticat cu ADHD, a primit două scrisori din străinătate, despre care i-a spus mamei sale că sunt felicitări pentru ziua lui de naștere pe care și-o sărbătorea înainte de Crăciun.

Femeia a observat că după primirea plicurilor, starea băiatul era complet schimbată și a asociat această manifestare cu primirea felicitărilor din străinătate, bănuind că în plicurile respective s-au aflat medicamente sau chiar droguri.

”Era vădit confuz și tulburat, uneori cu stări de amețeală și somnolență după ce primea felicitările din străinătate”, a relatat femeia polițiștilor când s-a hotărât să denunțe primirea corespondenței.

Perioada de izolare instalată odată cu pandemia de COVID îl afectase pe tânăr, stările de anxietate fiind mai prezente și mai accentuate, iar mama sa era îngrijorată, deoarece el începuse să abuzeze de medicamentele pe care le primea de la medicul curant.

La sfârșitul lunii ianuarie 2021, tânărul și-a anunțat mama că merge la poștă pentru că așteaptă o nouă scrisoare, o felicitare întârziată.

Bănuind că prin intermediul acestei scrisori va primi din nou substanțe care i-ar putea face rău, femeia s-a oferit să meargă ea la oficiul poștal.

Fiul însă ”a insistat cu obstinație” să meargă el la poștă să ridice coletul, spunându-i că înainte va trece pe la cabinetul medical pentru a ridica rețeta pentru tratamentul pe care îl urmează pentru boala ADHD.

”Am mers în urma lui pentru a-l urmări și a vedea ce face. Am observat că inițial a mers la medic, după care s-a deplasat la oficiul poștal.

Întrucât l-am văzut în zona oficiului poștal așteptând să sosească coletele din ziua respectivă, am profitat de faptul că nu m-a observat și am mers la diriginta de poștă pe care o cunoșteam și am discutat cu aceasta să îi spună fiului meu că nu i-a venit niciun colet în ziua respectivă, iar dacă sosește coletul, să mă anunțe pe mine telefonic, pentru a veni să ridic coletul în numele fiului meu”, a declarat mama la audieri.

Când tânărul a intrat în oficiul poștal, angajata poștei l-a anunțat că nu are niciun plic sau colet pe numele său. După ce a plecat spre casă, în urma sa, mama a mers să ridice ea corespondența.

Era vorba de un plic ce părea că ar conține într-adevăr o felicitare. Pe plic nu era trecut numele niciunui expeditor, dar ștampila indica țara de expediție: Olanda.

Sesizând că este ușor bombat, femeia s-a temut să îl deschidă. L-a lăsat în custodia angajaților poștali și a mers la medicul de familie să se sfătuiască și cum să procedeze.

Au decis să anunțe polițiștii. La fața locului a ajuns un echipaj de la poliție și jandarmerie. Împreună cu femeia au ridicat plicul de la poștă și au mers acasă pentru a-l înmâna fiului.

”M-au întrebat dacă așteptam acest plic și ce se află în el. Eu le-am spus că acesta conține droguri și că urma să îl ridic de la poștă, precum și modalitatea în care am achiziționat aceste produse.

Plicul era sigilat, iar polițiștii l-au deschis în prezența mea și a mamei mele. În plic se afla, de fapt, o felicitare cu inscripția Happy Birthday, iar în interior se aflau produsele respective”, a recunoscut tânărul.

În interiorul felicitării se aflau 10 timbre LSD, un drog sintetic cu puternice efecte halucinogene, și 5 grame de pulbere de ketamină.

Polițiștii de la Crimă Organizată, care au deschis un dosar penal pentru introducere în țară de droguri de risc și de mare risc și cumpărare de droguri de risc și de mare risc în vederea consumului propriu. Tânărul pus sub acuzare a recunoscut totul și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DIICOT.

Tânărul a declarat că a achiziționat produsele online, de pe un site cu anunțuri de vânzare de diferite produse. Pe acest site nu apărea niciodată titulatura expeditorului, acesta fiind neidentificabil, iar plata produselor achiziționate a făcut-o prin bitcoin.

La prima comandă, plasată în perioada august – septembrie 2020, a cumpărat 10 timbre LSD. La a doua comandă plasată în decembrie 2020, primită chiar de ziua de naștere, a cumpărat 4 timbre LSD, dar și un gram de pulbere conținând ketamină. La cea de-a treia comandă a mărit cantitățile la 10 timbre LSD și 5 grame de pulbere de ketamină.

După ce ultimul plic a ajuns pe mâna polițiștilor, tânărul i-a spus mamei că, de fapt, respectivele substanțe erau doar niște tranchilizante pentru relaxare.

În cursul anchetei, tânărul a fost evaluat de specialiștii Agenției Naționale Antidrog. Aceștia nu au recomandat includerea sa în circuitul de asistență a persoanelor consumatoare de droguri, deoarece prezintă risc minim de consum: „conștientizează problema și consecințele acesteia în plan personal și juridic și este inserat socio-educațional”.

Pentru că a recunoscut și a colaborat, procurorii i-au stabilit o pedeapsă de doi ani și zece luni închisoare cu suspendare, stabilindu-i totodată un program de supraveghere pentru o perioadă de patru ani.

Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost validat de Tribunalul Călărași pe 18 aprilie, însă decizia instanței nu este definitivă, putând fi contestată în termen de zece zile.