Mamaliga, alimentul pe care si-l permite oricine. De ce este un adevarat medicament minune

Mamaliga este un aliment destul de des intalnit in meniul oricarui roman. Banala mancare poate deveni un medicament folositor in tratarea racelilor si a pietrelor la fiere. Malaiul este un inlocuitor de nadejde al produselor de panificatie, numit de specialisti „prietenul intestinului subtire”. Dispretuit pe nedrept, acest medicament traditional aduce numai beneficii atat omului sanatos, cat si celui care sufera de boli grave. Cura cu mamaliga este foarte sanatoasa, hraneste organismul si curata intestinele.

Sustine ficatul si intestinele

Un aliment traditional cum e mamaliga a fost de multe ori subiect de cercetare al specialistilor, fara a i se putea gasi o contraindicatie. Fierturile de porumb au fost apreciate inca din vremea lui Columb, dar, ulterior, au ajuns sa fie considerate hrana saracilor.

Studiile recente au scos in evidenta faptul ca media de viata a triburilor amerindiene care se hraneau cu porumb crud sau fiert era mult mai mare decat a altor comunitati invecinate, carora le lipsea din dieta acest aliment. In boabele de porumb au fost descoperite substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de importante pentru sanatatea organismului.

Acesti acizi se absorb in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice, doar in proportie de 22%-28%. Ajunsi in sange se transforma in hidroxiacizi, care vor purifica sangele de unele substante toxice. Efectul detoxificant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducand considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice. La populatiile unde se consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna.

Scade cu 60% riscul de probleme psihice

Cercetatorii endocrinologi considera ca un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene. De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza in sange, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sange, scazand astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct.

Mai mult, banala mamaliga revitalizeaza functiile sexuale, in special feminine. Rezultatele cercetarilor romanesti efectuate de antropologi in regiunea Bran-Rucar (unde mamaliga e mai des pe masa romanilor) arata ca 9% dintre femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariana intensa, manifestata si prin prelungirea vietii sexuale chiar si dupa varsta de 72 de ani. De asemenea, consumul de mamaliga este raspunzator si de longevitate.

Cataplasmele, panaceu universal

Tratamentele pe care ni le faceau bunicile noastre in copilarie ne vindecau si ne fereau de utilizarea abuziva a antibioticelor. Mamaliga era la loc de cinste printre leacurile vechi. Pentru durere in gat si raceala se pun pe o tabla incinsa doua linguri cu malai si se sta cu nasul deasupra fumului produs, amestecand continuu. In plus, se bea seara inainte de culcare un terci, ca o mamaliga subtire, in care se pune o bucatica de unt. A doua zi va veti simti infinit mai bine.

In popor, unul dintre adjuvantele cu o eficienta incredibila in pneumonie este tot faimoasa mamaliga romaneasca.

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !