Mananci in fata televizorului? Afla pericolele la care te expui!

A consuma gustari in fata televizorului sau in timpul altor activitati poate duce la consumul absurd a unor cantitati mari de mancare nesanatoasa, chiar si atunci cand are un gust neplacut sau cand esti satul. Vestea buna este aceea ca specialistii au descoperit o modalitate de a depasi aceste obisnuinte alimentare nesanatoase.

„Cand consumam in mod repetat un anumit aliment intr-un anumit mediu, creierul incepe sa asocieze acea mancare cu acel mediu, facandu-ne sa mancam intruna din alimentul respectiv, atata timp cat ne aflam in mediul asociat cu el”, a explicat David Neal, profesor de psihologie la Universitatea California de Sud, SUA.

In cadrul unui experiment, oamenii de stiinta au inmanat floricele de porumb celor care intrau intr-o sala de cinema. Unii dintre participanti au primit o portie de florice proaspat pregatite, altii – floricele vechi de aproape o saptamana.

Participantii au consumat aproximativ aceeasi cantitate de floricele, indiferent de starea acestora, veche sau proaspata. Cei care au declarat ca nu mananca de obicei floricele in timpul unui film, au mancat mult mai putin popcorn vechi decat popcorn proaspat.

Un grup de control a mancat atat floricele proaspete, cat si din cele vechi, in timp ce urmareau videoclipuri intr-o sala de sedinte. Fara un „mediu” cinematografic ce declanseaza pofta de a manca floricele, oamenii nu ar manca atat de mult din acest aliment.

Acest lucru demonstreaza ca, deoarece o sala de sedinte nu este asociata cu mancatul floricelelor, subiectii au acordat o mai mare atentie gustului produsului alimentar.

Din fericire, cercetatorii au descoperit o modalitate de a pune capat acestei rutine care are nevoie de un mediu specific pentru a declansa pofta de a manca. O perturbare a ansamblului de elemente implicate in activitatea de a manca automat face ca persoana respectiva sa devina constienta de cantitatea de mancare ingerata si de gustul acesteia.

Astfel, intr-un experiment separat, cercetatorii au oferit oamenilor care intrau la un film, portii de floricele statute si unele proaspete. Subiectii au fost rugati sa manance floricelele

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !