Iată câteva dintre rețetele tradiționale pregătite la Mănăstirea Pasărea.
Ghiveci călugăresc
Ingrediente:
- 3 cartofi de mărime medie
- 2 morcovi
- 2 ardei grași
- 1 dovlecel
- ½ conopidă
- ½ varză
- O mână de fasole verde
- 1 țelină
- 2 cepe
- 4 roșii potrivite
- 1 linguriță de pastă de tomate sau 2 linguri de bulion
- 2 linguri de pătrunjel verde tocat
- 2 linguri de ulei
- Sare după gust
Mod de preparare:
Legumele se curăță, se taie în cuburi mici (cartofii, morcovii, telina și dovlecelul), iar varza se toacă mărunt și conopida se rupe în buchețele. Fasolea verde se taie în bucăți mici de 2-3 cm. Cepele se curăță și se călesc într-o cratiță cu ulei încins, apoi se adaugă restul legumelor și ardeii tăiați cubulețe. Se adaugă sare și se stinge totul cu apă, la care se adaugă pasta de tomate sau bulionul. Roșiile tăiate cuburi și jumătate din pătrunjelul verde se pun deasupra. Vasul se pune la cuptor, la foc potrivit, pentru aproximativ o oră. La final, se presară pătrunjel verde și se mai adaugă pastă de tomate.
Iahnie de fasole
Ingrediente:
- 1 cană de fasole boabe albă
- 5 cepe mari
- 150 ml ulei
- 2 morcovi
- 1 linguriță de boia dulce
- 6 căței de usturoi
- Sare după gust
- Tarhon sau cimbru
- 1 linguriță de pătrunjel verde tocat
- 1 linguriță de pastă de tomate
Mod de preparare:
Fasolea se alege și se spală bine, apoi se pune în apă rece, la înmuiat, de seara. A doua zi, se schimbă apa, se pune la fiert și se adaugă 1 ceapă tăiată sferturi, morcovii tăiați în jumătate, tarhonul sau cimbrul. Se lasă la fiert până când fasolea este moale. După fierbere, se strecoară fasolea și legumele. Într-o cratiță se pune ulei la încins, iar ceapa rămasă se călește. După ce se rumenește ceapa, se adaugă pasta de tomate, boiaua de ardei și fasolea cu legumele strecurate. Se fierbe până când scade, iar la final se presară pătrunjel verde tocat.
Mâncare de ciuperci
Ingrediente:
- 250-300 g ciuperci de crescătorie
- 2 linguri de ulei
- 1 lingură de mărar verde tocat
- 3 linguri de vin
- 1 linguriță de făină
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Ciupercile se curăță, se spală și se taie mărunt. Într-o cratiță se pune uleiul la încins, se adaugă ciupercile, se amestecă și se adaugă puțină apă, lăsându-le să fiarbă la foc mic timp de 30-35 de minute. Se adaugă făina dizolvată în vin, sarea, puțin mărar și se lasă la fiert încă 15 minute. La final, se adaugă restul de mărar și piper după gust. Această mâncare poate fi servită ca atare sau alături de cartofi natur.
Chifteluțe mănăstirești de post
Ingrediente:
- 2 căni de fasole boabe
- 2-3 felii de franzelă
- 1 cană de orez
- 1 cească de ulei
- 2 cepe
- 5-6 căței de usturoi
- 1 morcov
- 1 păstarnac
- 2 frunze de dafin
- 1 legătură de mărar
- 1 legătură de pătrunjel
- 50 g făină
- Sare
- Cimbru (după gust)
Mod de preparare:
Fasolea se fierbe conform procedurii obișnuite. După ce se schimbă apa, se adaugă morcovul, păstarnacul și ceapa tocate, iar în apă se adaugă și frunzele de dafin. Când fasolea este bine fiartă, se scurge de zeamă (nu aruncați zeama, va fi necesară pentru orez). Într-un bol, se adaugă pâinea înmuiată în zeama de la fasole, usturoiul pisat, cimbru, mărarul și pătrunjelul tocate. Se amestecă bine și se trece totul printr-o mașină de tocat sau un blender. Se formează bile de aproximativ 3 cm sau chiftele plate de 5 cm, care se dau prin făină și se prăjesc într-un ulei bine încins. Cu zeama rămasă de la fiertul fasolei, se prepară o garnitură de orez (proporția fiind de 3 căni de zeamă la 1 cană de orez). După fierbere, se adaugă mărar din belșug. Este recomandat ca orezul să fie servit rece pentru un gust mai bun.