9.5 C
București
luni, 10 mai 2021

Masa de sărbători ne costă mai mult. Carne de porc mai scumpă

Masa de sărbători, bogată în carne de porc, s-ar putea să ne coste mai mult anul acesta. Iar asta din cauza pestei porcine, dar și a pandemiei.

Producătorii de alimente din porc au fost loviți de două ori anul acesta: de pesta porcina si de pandemie. Astfel, prețurile s-au împărțit în două tabere. Pe de-o parte, kilogramul de porc tradițional s-a ieftinit. De partea cealaltă, carnea de Mangaliță, varianta „de lux” a vedetei de pe masa de Crăciun, se vinde mai scump față de anii trecuți.

„Aici avem produsele ce tocmai au fost scoase de la saramură, la condimente. Au stat undeva la 7-8 zile, iar acum urmează să le scoatem și să le afumăm. Avem, după cum vedeți, cotlet, ceafă, piept, ciolane”, spun producătorii.

Vom avea parte de sărbători care costă mai mult. Carne de porc mai scumpă în 2020
Acest tânăr crește peste 200 de porci Mangalița în ferma sa din Dăbuleni. În anii trecuți obișnuia să-și vândă marfa în târgurile de Crăciun sau la magazinul propriu. Acum însă, cele mai multe cereri vin online. A marit pretul, dar cu toate acestea, spune el, vânzările curg pe bandă rulantă, iar cele mai multe comenzi vin din diaspora.

„Aceștia sunt gustoșii cârnați de mangalița. Sunt foarte bine căutați în perioada asta, ținând cont că e perioada sărbătorilor”, spun crescătorii.
Dacă celebrii cârnați de Mangalița se vând cu 70 lei, ceva mai scumpe sunt mușchiul și ceafa, adevărate delicatese pe masa de Crăciun: 80 de lei costa un kilogram. Ca să mai reducă din cheltuieli, mulți clienții aleg să cumpere porcul în viu.

De sărbători, românii au carne de porc mai scumpă
„De exemplu, un porc, cum sunt ăștia de aici, sunt între 110-130 kg, ajunge la un preț de 2200-2600 de lei. Depinde acuma, plus, minus 10 kg”, spun producătorii.

România importă 70% din necesarul de carne de porc pentru consum. Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică arată că 16% dintre români nu îşi permit să mănânce carne atât de des pe cât şi-ar dori. Aceste cifre ne plasează la coada clasamentului european, după bulgari.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate