Materiale rare si extrem de rare care nu se gasesc in Europa zac in pamantul Romaniei. Ministerul Economiei vrea sa redeschida sute de mine inchise dupa ‘89

Ministrul Economiei, Niculae Badalau, a anuntat, miercuri, ca au fost redeschise trei mine in perimetrul Jolotca, din judetul Harghita, oficialul adaugand totodata ca, intr-un an, „vom avea toate minele deschise”.

Potrivit ministrului, in minele inchise dupa 1989 se regasesc materiale rare si extrem de rare, din care unele nu se gasesc in Europa, care acum sunt intens folosite in industria IT si cea auto, ceea ce ar putea pune Romania pe harta exportatorilor de astfel de elemente chimice.

„Nu poti dezvolta o industrie fara resurse. Din fericire pentru noi, Romania are resurse. Vreau sa va anunt in premiera ca am redeschis primele trei mine din cele 530 inchise, la perimetrul minier Jolotca, din judetul Harghita, mine care se afla la Radioactiv Magurele in coordonarea Ministerului Economiei. Vorbim despre primele trei mine redeschise, dupa 1989 incoace. Aceste mine au materiale rare care ne vor pune in alianta bateriilor intr-o zona extrem de buna. Avem europiu, material extrem de rar care se foloseste la semiconductori si, mai ales, la sistemul de racire al bateriilor. Aceste materiale rare ne vor pune pe harta lumii asa cum ne-a pus IT-ul, pe care unii vor sa-l readuca la inceputuri, in Romania. Intr-un an de zile, va promit ca vom avea toate minele deschise”, a spus Badalau.

Potrivit ministrului de resort, Romania detine resurse importante de care se poate profita pentru o dezvoltare economica, iar unul dintre proiectele ministerului pe care il conduce este „de a face o companie de proiecte intre CupruMin si MoldoMin”.

„Romania sta pe 400 de tone de aur, si nu vorbesc de Rosia Montana, pe 2.800 de tone de argint si pe cateva zeci de mii de tone de cupru. CupruMin si MoldoMin reprezinta a treia sursa de cupru din Europa. De asemenea, Romania sta pe materiale precum cobalt si grafit care nu exista in Europa, si care in afara de cateva tari din lume, nu le are nimeni. Materiale extrem de rare pentru care, numai anul acesta, au fost acordate 27 de autorizatii de prospectiune. Nu putem avea o siderurgie sau metalurgie fara a reporni aceste mine. Proiectul nostru ca minister este de a face o companie de proiecte intre CupruMin si MoldoMin. MoldoMin este in lichidare din 2013 si nu vreau sa acuz pe nimeni, dar cineva a vrut foarte clar sa blocheze aceste lucruri. Singura mina din tara care este exploatabila in momentul acesta este CupruMin care exporta la container materialul brut in China. Daca dumneavoastra considerati ca creste o economie, atunci este grav. Exista in momentul acesta minereu valoros pe care vrem sa-l punem pe harta si pe aceasta baza sa construim noua siderurgie. Avem Galatiul care inca functioneaza si vanzarea se va incheia in cateva zile cu toate conditiile de mediu. Avem Targoviste Siderurgie care functioneaza la jumatate”, a explicat Niculae Badalau.

Acesta a mentionat ca pentru dezvoltarea unei economii puternice, Romania are nevoie de energie ieftina si prin intermediul exploatarilor offshore va avea sansa sa devina independenta din punct de vedere energetic.

 » Sursa: bzi.ro