• Home
  • Sănătate
  • Medic roman: „Lipsa acestei vitamine cauzează dureri de spate și de articulații”

Medic roman: „Lipsa acestei vitamine cauzează dureri de spate și de articulații”

Medic roman Lipsa acestei vitamine cauzeaza dureri de spate si de articulatii

Durerile intense de spate și articulații pot fi cauzate de o simplă deficiență a unei vitamine esențiale.

Vitamina D nu este o vitamină obișnuită, ci se comportă mai degrabă ca un hormon. În loc să fie produsă de tiroidă, aceasta este sintetizată de piele atunci când este expusă la razele soarelui. Este implicată în numeroase procese biologice din organism.

Pentru producția de cortizol, o substanță care reglează inflamațiile, sunt necesare cantități suficiente de vitamina D. Deficitul acesteia poate duce la producerea insuficientă de cortizol, ceea ce generează durere și inflamare a articulațiilor. De aceea, în cazul acestui deficit, tratamentele cu cortizon sunt folosite pentru a reduce durerile.

Durerile de spate pot fi direct legate de lipsa vitaminei D, dar și de carențele de vitamine B12, B5 și B6.

Un alt simptom asociat cu deficitul de vitamina D este apariția durerilor de cap. Persoanele care nu au suficientă vitamina D se confruntă frecvent cu insomnii și depresie, iar combinația acestor factori contribuie la intensificarea durerilor de cap.

Profesor doctor Doina Catrinoiu, specialist în diabetologie și nutriție la Universitatea Ovidius din Constanța, a explicat simptomele deficienței de vitamina D și cum putem preveni acest deficit.

Cum știm că suferim de un deficit de vitamina D?

Simptomele deficienței de vitamina D includ tetania (sau cârceii), care este adesea un semn al lipsei de calciu. Un alt simptom ar putea fi spasmofilia, care este frecvent diagnosticată incorect. În general, deficitul de vitamina D este destul de răspândit, iar alimentația este unul dintre factorii principali. Românii consumă puțin pește, iar acesta este principala sursă de vitamina D – în special peștele gras, cum ar fi somonul, dar orice tip de pește conține vitamina D.

Alte alimente care pot ajuta la suplimentarea vitaminei D sunt carnea de vită, brânzeturile și gălbenușul de ou. Totuși, peștele gras, în special ficatul de pește, rămâne sursa cea mai eficientă și mai bine absorbită de organism. Dr. Doina Catrinoiu subliniază importanța educării populației în privința consumului de pește, menționând că mulți români evită peștele gras din teama că acesta ar putea duce la creșterea în greutate, dar ar trebui să fie conștienți de beneficiile sale pentru sănătate.