Ultimate magazine theme for WordPress.

Medicament interzis în peste 120 de țări este folosit incorect în România! Nu se administrează copiilor mai mici de 4 ani!


Avertizările unui celebru pediatru român ne pun în gardă: sub nicio formă nu se administrează copiilor mai mici de 4 ani!

Novocalmin este un supozitor cu efect antitermic, folosit de mulți părinți în caz de febră crescută la copiii mici. El scade rapid temperatura, dar puțini știu că nu se administrează sub vârsta de 4 ani. Dr. Mihai Craiu, pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului, a explicat într-un interviu pentru Totuldespremame.ro, care sunt riscurile asociate acestui medicament care combate febra.

Alvotor, locamin, algocalmin şi varianta de supozitor novocalmin sunt medicamente care conțin toate substanța numită metamizol sodic, parte din grupa medicamentelor analgezice, antipiretice (care combat febra) și antiinflamatoare. De altfel, metamizolul sodic este o substanță controversată, interzisă în multe țări după ce s-a descoperit că poate declanșa o maladie fatală. În România, medicamentele care conțin această substanță se pot elibera doar cu rețetă. În caz de febră mare, care nu cedează la uzualele antitermice precum paracetamol și ibuprofen, părinții administrează des asemenea medicamente copiilor. Dintre toate, novocalminul este singurul care nu se poate administra la vârste mai mici de patru ani și care necesită mai multă prudență.

Iată ce a spus Dr. Mihai Craiu în interviul acordat Totuldespremame.ro: ”Pot să vă spun doar ceea ce spune Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), și anume că este contraindicată administrarea de rutină a novocalminului supozitoare. De altfel, el este interzis în peste 120 de țări din lume.

ANMDM îl recomandă, conform rezumatului caracteristicilor produsului, la copiii cu vârstă mai mare de 4 ani și în cazul în care aceștia sunt refractari la administrarea medicamentelor uzuale recomandate de protocoale, adică atunci când au febră rezistentă la antitermice. Ar trebui, așadar, să fie ultima variantă după ce ai administrat diverse suspensii sau supozitoare cu paracetamol, ibuprofen, diclofenac, etc. Mă refer strict la patologia pediatrică, pentru că adultul are un antitermic mult mai potent decât novocalminul: aspirina (acidul acetilsalicilic), total interzisă în cazul copiilor.”

loading...
Loading...