Medicamente Noi Pe Lista Celor Compensate Și Gratuite. Guvernul A Aprobat Legea

Potrivit unui proiect de Guvern, vor fi introduse mai multe medicamente și compensate și gratuite pentru pacienții grav bolnavi. Ministerul Sănătății a făcut toate precizările. Sunt vești bune pentru cei care sunt dependenți de anumite medicamente. Lista cu medicamente compensate și gratuite va intra în vigoare de la 1 februarie sau de la 1 martie 2022.

Mai multe medicamente compensate și gratuite
Proiectul care prevede introducerea unor noi medicamente pe lista celor compensate și gratuite pentru pacienții grav bolnavi a fost aprobat de către Guvern. Practic, la solicitarea Ministerului Sănătății s-a făcut o modificare și completare la HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii.

(…)cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Pe lista cu medicamente compensate și gratuite vor fi introduse, grație acestui proiect de hotărâre, 20 de molecule inovative destinate persoanelor cu afecțiuni grave, cum ar fi: neurologice, oncologice, boli rare, hepatite, leucemii, poliartrită reumatoidă, afecțiuni pulmonare cronice.

CNAS – anunț despre plafonul medicamentelor compensate
Casa Națională de Sănătate a anunțat că plafonul veniturilor pensionarilor care beneficiază de compensare 90% la medicamente nu este influențat de ajutorul pe care statul român îl acordă pensionarilor cu venituri mici în ianuarie 2022.

Pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de compensare cu 90% pentru medicamente. Valoarea la nivelul prețului de referință/prescripție este de până la 330 lei/lună, după cum au anunțat reprezentanții CNAS.

Reamintim că pensionarii cu venituri mici vor primi în prima lună din acest an un ajutor de la stat pentru a putea suporta creșterea prețurilor la alimente și utilități. Potrivit anunțului făcut de către premierul Nicolae Ciucă, niciun pensionar nu va primi pensie mai mică de 2.200 de lei. Ajutorul va fi acordat doar în luna ianuarie 2022. Tot în prima lună din an, statul va acorda a 13-a indemnizație persoanelor cu handicap.