Medicamentele impotriva racelii: ce functioneaza si ce nu

Cea mai buna cale de evitare a racelilor este sa ai un sistem imunitar eficient. Daca ne imbolnavim, medicamentele impotriva racealii usureaza simptomele. Care sunt cele mai bune. O dieta bogata in fructe si legume, adica in vitamine si minerale, intaresc sistemul imunitar si ajuta organismul sa faca fata infectiilor, sunt de parere specialistii. Exercitiile fizice au si ele acelasi efect asupra imunitatii. Daca totusi ne-am imbolnavit, e bine sa stim ca medicamentele impotriva racelii se adreseaza simptomelor. Adica, pot usura tusea, nasul infundat, durerile de cap si de gât, precum si cele musculare. Pentru fiecare simptom in parte exista un alt medicament, iar atunci când mergem la farmacie e bine sa stim ca medicamentul impotriva racelii care a functionat pentru prietenul nostru nu este obligatoriu sa functioneze si pentru noi. In medie, racim de doua-trei ori pe an, fiecare episode de raceala durând intre 7 si 14 zile, indiferent daca facem tratament sau nu. Ce câstigam in prezenta tratamentului este un confort mai mare si o calitate a vietii mai buna, noteaza adevarul.ro.

Astfel, daca nasul infundat si sinusurile ne dau batai de cap, un descongestionant poate fi de ajutor. Acesta actioneaza repede,desfunda narile si putem respire mai usor. Il putem folosi doar pe el ca medicament impotriva racelii sau ii putem alatura un antihistaminic. De retinut ca efectele secundare sunt de crestere a ritmului cardiac, de anxietate si tulburari ale somnului. Unele descongestionante – precum pseudoefedrina si fenilefrina – pot creste tensiunea arteriala, astfel ca pacientii cu hipertensiune ar trebui sa consulte medicul sau farmacistul pentru a vedea care este cel mai buna solutie de tratament in cazul respectiv. Cât de des trebuie utilizate picaturile pentru nas? Nu mai mult de trei ori pe zi, pentru ca, altminteri, se ajunge la ceea ce medicii numesc efect de revenire. Ca orice medicament impotriva racelii, si picaturile pentru nas pot avea efecte secundare. Printre acestea, se pot numara tulburarile de somn, agitatia si problemele la urinare. Descongestionantele pot fi inlocuite cu spray-ul cu solutie salina. Acestea actioneaza mai incet, dar curata nasul de mucus fara efecte secundare.

Febra este semn ca sistemul imunitar lupta impotriva infectiei. Unii medici nu recomanda scaderea febrei decât la copii, la persoanele in vârsta si la pacienti care sufera de boli cardiace sau de plamâni. Daca totusi febra ne face sa ne simtim inconfortabil este in regula sa luam medicamente impotriva acestui simptom. Persoanele tinere, sub 20 de ani, ar trebui sa evite aspirina. Acetaminofenul si ibuprofenul sunt cele mai bune medicamente, care reduc febra, dar usureaza si durerile musculare. Durerile de gât se diminueaza daca bem multe lichide si facem gargara cu apa sarata. Gargara se prepara dintr-o lingurita de sare la o cana cu apa. Totodata, lichidele consumate ajuta organismul sa le inlocuiasca pe cele pierdute prin febra.

Unele studii recente sugereaza ca, dintre medicamentele impotriva racealii, zincul se numara printre mineralele care ar usura simptomele si ar reduce durata infectiei. Alte studii insa, sustin ca nu functioneaza decât ca placebo.

 » Sursa: sanatate.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !