25 C
București
vineri, 7 mai 2021

Medicii au descoperit noi afecțiuni provocate COVID-19. Care sunt posibilele cauze declanșatoare

În urma examinării imaginilor obținute prin rezonanță magnetică (RMN) la unii pacienți care s-au confruntat cu forme grave de COVID s-au descoperit noi afecțiuni provocate de acest virus. Medicii au dezvăluit care sunt cauzele.

Specialiștii spun că cei care se confruntă cu aceste afecțiuni sunt cei care au făcut o formă gravă a virusului COVID-19. Cercetătorii fac studii pentru a afla cauzele acestor afecțiuni

 

Noi afecțiuni provocate de COVID-19

Persoanele care au făcut forme grave ale virusului COVID au relevat anomalii semnificative ale ochilor. Studiul realizat în Franța, sugerează utilitatea efectuării unor consultații oftamologice în cazul acestor pacienți, pentru ca tratamentele să poată fi aplicate din timp.

Virusul SARS-CoV-2 provoacă afecțiuni oculare

Acest studiu a demonstrat că virusul SARS-CoV-2 poate provoca și apariția unor afecțiuni oculare, precum conjunctivita sau retinopatia, care pot duce la pierderea vederii.

În cadrul studiului, Societatea Franceză de Neuroradiologie a evaluat prin examen RMN un număr de 129 de pacienți care s-au confruntat cu forme grave de coronavirus. Nouă dintre ei (7%) au prezentat anomalii ale globului ocular, iar imaginile au evidenţiat unul sau mai mulţi noduli în partea posterioară a globului ocular.

Opt dintre acești nouă pacienți au necesitat internare la ATI, în urma infectării cu virusul COVID-19. Dar toți ce nouă aveau nodului în regiunea maculară, zona de pe fundul ochiului responsabilă cu vederea centrală, iar opt dintre ei aveau nodului la ambii ochi.

Medicii studiază cauzele acestor afecțiuni

Medicii care au efectuat studiul notează că nu sunt cunoscute mecanisimele care conduc la formarea acestor noduli, dar ei presupun că ar putea avea legătură cu inflamaţia cauzată de virus. Un alt factor declanșator ar putea fi drenajul inadecvat al venelor ochiului, problemă observată la pacienții care au stat mai mult timp internați la ATI intubaţi sau în poziţia cu faţa în jos. Şapte dintre pacienţii din acest studiu care au prezentat anomalii oculare au stat mult timp în această poziţie.

Această cercetare vine în sprijinul altor investigaţii care susţin că boala COVID-19 are consecinţe mai severe în cazul persoanelor care au şi alte probleme de sănătate; dintre cei nouă pacienţi descoperiţi cu noduli oculari, doi aveau diabet, şase erau obezi şi doi aveau hipertensiune arterială.

Cercetătorii menționează că ar trebui să se ia în considerare evaluarea oftamologică a tuturor pacienților care au avut forme grave de coronavirus, printre investigaţiile pe care le recomandă numărându-se examenul fundului de ochi şi tomografia în coerenţă optică.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate