Medicii avertizează: obezitătea a crescut foarte mult la copii

„Incidenţa obezităţii a crescut foarte mult la copii şi odată cu ea şi incidenţa diabetului zaharat tip II la copii. De unde obişnuiam să spunem: Dacă este copil şi are diabet, clar este tip I pentru că este din copilărie. Lucrurile nu mai stau aşa, circumferinţa abdominală este un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului tip II şi ca medic nutriţionist am contact cu foarte mulţi copii obezi şi într-adevăr mediul familial contează foarte mult. Nu o să putem ajuta copilul să slăbească dacă părinţii nu sunt dispuşi să facă o schimbare”, a declarat medicul Alexandra Alexescu la simpozionul regional „Alimentaţie raţională pentru sănătate”.

Riscul de obezitate este asociat cu cel de diabet și se recomandă ca mesele să fie regulate, iar părinţii să le gătească mai mult copiilor, pentru ca aceștia să evite hrana tip fast food.

„Când vorbim de un tânăr, copil, care nu şi-a terminat procesul de creştere – fiziologic procesul de creştere se termină undeva la 35 de ani – până atunci nu este corect să facem prea multe restricţii. Totodată, nu este bine să nu mai dăm proteine copiilor. Aminoacizii pe care îi găsim în carne stau la baza dezvoltării celulare, fără ei nu ne putem dezvolta corespunzător. Nu trebuie făcute restricţii, trebuie făcută ordine în alimentaţie”, a mai spus medicul.

Copiii trebuie să consume, pe langă proteine, legume si fructe, si evitate prăjelile. Iar băuturile carbogazoase înlocuite cu ceaiuri, sucuri naturale, limonade si lichidul vieții, apa.

 

 


APRECIAZA ARTICOLUL !