Medicii, platiti in functie de performanta. Sorina Pintea: Vom elabora un regulament

Angajatii din spitale ar urma sa fie platiti in functie de performanta, dupa ce Ministerul Sanatatii va elabora un regulament ce va include indicatori in functie de care sa se faca plata personalului. Noul regulament ar putea deveni realitate la finalul acestui an, deoarece sunt necesare consultari ample si publicarea lui in dezbatere publica, a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea. Ministrul Sanatatii a subliniat ca noul regulament nu va aduce scaderi de salarii, insa „nu este normal ca un medic care face 5 operatii sa primeasca acelasi salariu ca unul care face 30 de operatii”.

Breaking news! Spitalele din Capitala au fost atacate de hackeri

In acest moment nu este clar daca si in ce fel noul regulament al Ministerului Sanatatii va modifica salariile sau sporurile angajatilor din spitale si in ce fel, deoarece in acest moment se lucreaza la acest regulament, el nefiind definitivat. De remarcat ca salariile din sistemul sanitar au crescut substantial anul trecut – in multe cazuri ele s-au dublat sau chiar triplat. Intrebata daca noul regulament ar putea aduce si scaderi de salarii in cazul medicilor care au mai putina activitate sau pacienti, Sorina Pintea a negat categoric: „Nici vorba, salariile nu scad.”

Ministrul Sanatatii a explicat, ca: „Tot ce pot sa spun este ca nu vor scadea deloc salariile. Diferentierea se va face in felul urmator: pe aceeasi sectie ai aceleasi conditii pentru toti medicii. Fiecare face cam acelasi tip de operatie – unul face 5, unul face 30. Tot medicii au ridicat problema diferentierii. Si atunci, diferentierea or sa o faca spitalele prin regulamentul de organizare si functionare, dar nu managerul, ci seful de sectie, care este un administrator al sectiei, are un contract de administrare, are un buget de venituri si cheltuieli, inclusiv cheltuiala de personal, in functie de cazuri, de complexitate si de nivelul de salarizare, conform legii, pentru ca e o constanta.”
Sorina Pintea spune ca a decis sa elaboreze un astfel de regulament la nivelul Ministerului Sanatatii, cu obligativitate de aplicare in spitale, in conditiile in care „fiecare spital putea sa faca acest lucru, dar nu au facut-o din cauza ca managerilor le este teama sa ia asemenea masuri. De aceea o fac eu la nivelul ministerului, ca regulament de organizare si functionare, pentru ca managerii nu au curaj.”

„Acum, noi avem o lege a salarizarii. El primeste acei bani pentru un timp de lucru – 7 ore. Niciodata nimeni nu a cuantificat ce trebuie sa faca in acel timp de lucru. El trebuie sa trateze pacienti”, a explicat Sorina Pintea.

Noul regulament este in lucru si ar putea deveni realitate abia spre finalul acestui an, a mai precizat Sorina Pintea: „Eu am discutat in mare, avem un grup. E foarte greu sa definesti i

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !