12.9 C
București
vineri, 16 aprilie 2021

Medicul Adrian Marinescu despre vaccin: „Nu a existat nicio reacție adversă notabilă”

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș, a afirmat că nu s-au înregistrat reacții adverse notabile la persoanele cărora li s-au administrat până acum vaccinul anti-COVID.

Mai mult, datele preliminare arată că vaccinul produs de Pfizer în colaborare cu BioNTech are mai puține reacții adverse decât la majoritatea vaccinurilor aflate în uz, a spus Marinescu, într-o intervenție la Digi24.

La Institutul Matei Balș, primele cadre medicale vor fi vaccinate duminică, în prima zi de administrare în România.

Reacțiile adverse severe, posibile în cazul alergiilor grave
Adrian Marinescu a menționat cazul Marii Britanii, unde campania de vaccinare a început deja, iar în această țară nu s-au înregistrat reacții adverse severe.

„Din cei care s-au vaccinat în Marea Britanie – și avem probabil un milion de oameni, nu a existat nicio reacție adversă notabilă care să pună probleme. În afară de cele locale și cele imediate, care au durat câteva zile. Este foarte important”, a declarat Adrian Marinescu.

Potrivit estimărilor preliminare, eficiența vaccinului împotriva COVID-19 ar putea trece de 90%. „A fost obținut într-un timp scurt vaccinul, dar s-a obținut un vaccin cât se poate de sigur. Din datele pe care le avem acum sunt mai puține reacții adverse decât la majoritatea vaccinurilor de pe piață. E vorba de eficiență, peste 90-95%”, a spus Marinescu.

În ce privește riscurile, medicul a menționat posibilitatea unui șoc anafilactic, în cazul persoanelor care suferă de alergii severe.

„Contraindicația clară și care are dovezi în spate se referă la o alergie severă, la dovada clară că a existat un șoc anafilactic în trecut, nu vorbim de simple alergii. Doar cei care au alergii importante, doar în cazul lor va fi vorba de prudență. Poate în cazul celor cu alergii severe se va face doar o administrare, riscul ar fi mai mare la rapel”, a explicat infecționistul.

Adrian Marinescu a precizat că există posibilitatea imunizării dintr-o singură doză, fără rapel, însă procentajul de eficiență este mai mic decât în cazul administrării a două doze succesive, la interval de 21 de zile.

Viorel Iliescuhttps://viorel.ro
Fondatorul ziarelor All for Romania si The Press, marketing manager al Agentiei de Presa A.M. Press si fondator al CloudX Digital Agency.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate