14.8 C
București
duminică, 13 iunie 2021

Medicul Alexandru Rafila: Cine sunt românii care NU ar trebui să se vaccineze

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, aduce clarificări asupra vaccinurilor anti-COVID administrate în acest moment în România. El a precizat cine sunt românii care NU ar trebui să se vaccineze din cauza riscurilor legate de efectele adverse..

Medicul Alexandru Rafila apreciază că trebuie să existe o rezervă în a administra vaccinul unor categorii de persoane vulnerabile, cum sunt persoanele fragile, trecute de 85 de ani și cu afecțiuni medicale grave.

Norvegia a înregistrat un total de 29 de decese la persoanele de peste 75 de ani care au primit prima doză de vaccin anti-Covid, iar oamenii de ştiinţă analizează cu atenţie ce grupuri să vizeze în programele naţionale de imunizare.

Citeste si: Valeriu Gheorgiță, explicații despre decesele din Norvegia la vaccinații anti-COVID

Alexandru Rafila: O persoană foarte în vârstă nu ar trebui, probabil, vaccinată
„Eu pot să va spun o concluzie personală în acest moment, atâta timp cât nu avem o concluzie clară a autorităților norvegiene nu are rost să ne pronunțăm. Dar probabil că este legată de beneficiul și riscurile vaccinării. O persoană foarte în vârstă, care are o stare de sănătate fragilă datorită unor afecțiuni care fac să aibă o durata previzibilă a vieții scurtă, nu ar trebui probabil vaccinați”, a explicat Alexandru Rafila.

Potrivit medicului, orice vaccin dă o reacție minimală la o persoană cu o stare de sănătate aparent corespunzătoare.
„La o persoană care este extrem de fragilă, probabil că vaccinul nu este indicat, pentru că speranța de viață este foarte limitată și administrarea vaccinului nu îi aduce nici beneficiu și există și un risc. La o astfel de persoană trebuie să existe o rezervă în administrarea acestui vaccin.” a mai spus Rafila.

Ce înseamnă „persoane cu vârste extreme” pentru care nu se recomanda vaccinul?

„Nu un om de 85 de ani care are o stare de sănătate bună. Pentru că există mulți și îi cunoaștem și noi, ei sunt beneficiarii vaccinării. Dar dacă el are o boală, eventual într-un stadiu terminal, cu o speranța de viață foarte redusă, atunci probabil că pe aceste persoane nu are rost să le vaccinezi pentru că nu au niciun fel de beneficiu.” a explicat Alexandru Rafila.

Valeriu Gheorgiță: Așteptăm rezultatele din Norvegia
Imunizarea nu previne moartea prin alte cauze, iar în acest moment nu există vreun semnal privind o relaţie de cauzalitate între imunizare şi instalarea acelor decese, o analiză fiind în curs, a precizat marți Valeriu Gheorgiță, șeful campaniei naționale de vaccinare.

„Pot să vă spun că în Norvegia, zilnic, în centrele rezidenţiale se înregistrează, din nefericire, circa 400 de decese la această categorie de persoane extrem de fragile, persoane cu vârstă de peste 80 de ani, persoane cu boli terminale. Trebuie să reamintim faptul că vaccinarea împotriva COVID-19 previne îmbolnăvirea prin COVID-19 şi nu previne, din păcate, decesul prin alte cauze, prin alte boli”, a afirmat Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Medicul Valeriu Gheorghiţă a adăugat că, la nivel european, zilnic, se înregistrează peste 12.000 de decese în astfel de centre medico-sociale. Potrivit acestuia, există o analiză în curs privind situaţia din Norvegia.

Viorel Iliescuhttps://viorel.ro
Fondatorul ziarelor All for Romania si The Press, marketing manager al Agentiei de Presa A.M. Press si fondator al CloudX Digital Agency.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate