25.3 C
București
marți, 3 august 2021

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune adevărul despre carnea de porc

Printr-un material video care poate fi vizionat aici, Mihaela Bilic a explicat cum poate fi consumat acest tip de carne fără a ne pune în pericol silueta și nici sănătatea. Cum creșterea porcilor este o îndeletnicire străveche a fermierilor români, e păcat să nu îi susținem prin cumpărarea porcilor autohtoni din surse sigure.

Redăm din materialul video publicat de Mihaela Bilic despre carnea de porc:
Pentru că vin Sărbătorile, dacă nu miroase a porc în casa românului, se numește că nu e Crăciun.

De la vârful urechilor până la vârful cozii, totul e bun la porc. Și nu porcul e gras, ci de noi depinde ce bucată alegem și cum o gătim.

Citește și: Tradiții și obiceiuri românești legate de porcul de Crăciun

Este mare diferență între bucățile nobile și cele mai puțin nobile. Bucățile nobile sunt cele din partea superioară, unde avem cotletul, mușchiul, mușchiulețul, chiar și pulpa.

Pe măsură ce coborâm spre burtă bucățile încep să devină mai împănate și mai grase, și crește cantitatea de țesut conjunctiv.

Bucățile de calitatea întâi înseamnă fibră, mușchi și foarte puțină grăsime. Bineînțeles, sunt cele mai scumpe și cele mai gustoase.

Un amănunt vă spun. Acestea pot fi gătite doar un pic. Tratamentul termic nu trebuie să fie prelungit, pentru că în momentul în care lăsăm prea mult la cuptor, sau la grătar, proteinele, că doar proteine avem în bucățile astea, se întăresc. Și atunci, carnea, cu cât e mai tare, cu atât e mai greu de digerat.

În partea de pulpă avem și mai multă grăsime și începe să apară țesutul fibros. Ca să se înmoaie, are nevoie de apă și de gătit umed. Tocănița, o mâncare tradițională a românilor, combină în mod fericit și din punct de vedere nutritiv – ideal -, carnea cu legumele. Iar când se gătesc înăbușit, carnea e și mai ușor de digerat. Mai puneți și un strop de roșii, ca să creștem absorbția fierului din carne, și mâncarea e și gustoasă și sănătoasă, spune Mihaela Bilic, citată de digi24.ro.

Citește și: Tăierea porcului 2020. Reguli ANSVA: testul trichinelozei, simptome, prevenire

Ce spune Mihaela Bilic despre mâncarea tradițională a românilor de sărbători
Nutriționistul Mihaela Bilic explică faptul că putem mânca orice preparat tradițional românesc, doar că trebuie să o facem cu măsură. Medicul nutriționist explică: e esențial să mâncăm cu măsură și să nu uităm de legume.

„Nu este vorba despre alimente sănătoase, nesănătoase, despre eu ştiu combinaţii nefericite, este vorba despre cantitate. Atâta vreme cât reuşim să mâncăm câte puţin din tot, pofta este cea care trebuie satisfăcută mai mul decât foamea, iar la masa de Crăciun nu există interdicţii”, a explicat reputatul medic nutriţionist, pentru mediafax.ro.

Acestea sunt recomandările nutriționistului pentru a ne bucura de tradițiile românești, dar să și rămânem în formă și sănătoși! Sărbători fericite!

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate