Melanomul afecteaza si tinerii. Este deja al doilea cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor sub 30 de ani!

Cancerul de piele poate sa apara la toate varstele, de la copii, pana la varstnici, fara „a ierta” nicio categorie. Din pacate, numarul de imbolnaviri in cazul tinerilor este tot mai mare si deja melanomul, cea mai agresiva forma de cancer de piele, este al doilea cel mai frecvent tip de cancer la femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani, potrivit datelor Societatii Americane de Dermatologie.

Dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerolog in cadrul Spitalului de Dermato-Venerologie Bioderm, explica pentru Ziare.com de ce sunt tinerii intr-o masura tot mai mare afectati de cancer de piele, mai ales de melanom, si cum se poate preveni aceasta grava afectiune.

In ciuda numeroaselor campanii de educare si constientizare derulate in ultimii ani, foarte multe persoane ignora avertismentele repetate ale dermatologilor si se expun la soare la ore nepotrivite, fara sa aplice creme de protectie, abuzeaza de solar si nu considera o necesitate efectuarea screeningului pentru depistarea precoce a cancerului cutanat.

Asa se explica numarul tot mai mare al celor care dezvolta cea mai agresiva forma de cancer de piele intr-un stadiu avansat: melanomul.

Din pacate, nu numai persoanele mature se pot confrunta cu aceasta afectiune, ci si tinerii, iar numarul celor care se imbolnavesc se va dubla in urmatorul deceniu, estimeaza specialistii.

Studii recente arata ca exista un risc cu 75% mai mare de melanom la persoanele care au inceput sa foloseasca solarul inainte de a implini 35 de ani. In plus, acest obicei nociv accelereaza procesul de imbatranire a pielii. Si istoricul din copilarie de arsuri solare influenteaza major riscul de a dezvolta cancer de piele.

Afla in continuare de ce apare melanomul, care sunt semnele care ar trebui sa ne ingrijoreze si cum pot fi aplicate mijloace de preventie si depistare precoce.

De ce a crescut numarul de imbolnaviri in cazul tinerilor

Adultii trecuti de varsta de 40 de ani se confrunta cu un risc sporit de a dezvolta cancer de piele, insa incidenta acestuia este in crestere si in randul tinerilor care nu au implinit 30.

Medicii atribuie aceste cifre timpului petrecut in exces la soare si utilizarii sporite a solarului, mai popular in randul tinerilor. O noua cercetare realizata de Asociatia Americana pentru Studiul Cancerului arata ca persoanele cu piele inchisa la culoare, care nu se ard cu usurinta, se pot confrunta, de asemenea, cu riscul de a dezvolta melanom.

„Din pacate, ne-am confruntat in ultimii ani cu tot mai multe cazuri de cancer de piele la persoane tinere. Si nu numai incidenta crescuta ne ingrijoreaza, ci si agresivitatea acestor cancere. Cu cat o persoana are mai multe alunite (mai mult de 50 de alunite pe tot corpul), cu atat riscul de a dezvolta melanom, la un moment dat in viata, este mai mare.

Bineinteles, intervin si alti factori in acest proces, precum fototipul pielii, predispozitia genetica, expunerile repetate la soare, istoricul de arsuri solare (mai ales in copilarie),

 » Sursa: sanatate.bzi.ro