Prof. Mencinicopschi, despre alimentele modificate: În smântână se pune cretă, iar în miere se pune clei de oase

Un stil de viață sănătos este afectat, din păcate, nu doar de consumul unor alimente de evitat, precum: orezul alb cu carne, cartofii prăjiţi, prăjiturile şi hamburgerii, ci și  cele care sunt modificate de producători.

Prof. dr. Gheoghe Mencinicopschi demască în cartea sa ”Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?”, modul în care producătorii pot modifica alimentele.

Laptele se modifică prin adaosul de apa, prin extragerea grăsimilor și prin combinarea diferitelor tipuri de lapte. Unii furnizori obişnuiesc să ascundă defectele sau să prevină alterarea cu ajutorul conservanţilor sau al substanţelor de neutralizare.

Potrivit prof. Mencinicopschi în smântână se adaugă: făină, gelatină, lapte bătut, albuş de ou, cretă sau chiar gips.

”Untul este cel mai bine imitat de margarinele pe baza de grăsimi hidrogenate, nocive pentru sănătate, obținute din uleiuri vegetale sau din grăsime de pește dezodorizată. Untul mai poate fi falsificat cu untură de porc sau seu de vită”, scrie prof.dr. Mencinicopschi.

Brânzeturile sunt prelucrate prin substituirea proteinelor din lapte cu proteine de origine animală, precum: praf din albuş de ou, plasmă sanguină, proteine vegetale din mazăre, cereale sau soia.

În miere poţi depista îndulcitori, fie naturali, fie artificiali. Mierea se îngroaşă cu ajutorul amidonul, gelatinei sau chiar cu clei de oase.

În cadrul alimentelor modificate intră şi carnea. Carnea poate să fie dezosată mecanic, adică tot ceea ce rămâne pe oase după dezosarea manuală este recâştigat prin procedee mecanice.

Potrivit profesorului Mencinicopschi acest tip de carne are o valoare biologică şi microbiologică scăzută. Ba mai mult, carnea de la un animal este amestecată cu cea de la un alt animal.

Atunci când achiziţionezi carne de proc, trebuie să te gândeşti că aceasta poate să aibă în componenţa sa bucăţi provenite de la cal sau măgar. Cârnaţii, salamul, mezelurile şi carnea tocată sunt modificate prin adăugarea de şorici, aditivi, soia, tendoane, etc.