Mihaela Bilic: de ce oamenii se refugiaza in mancare la nervi sau oboseala

Cine nu iubeste mancarea? Mai ales daca este ceva prajit, un desert bun sau un preparat care ne aduce aminte de copilarie. Multe persoane se refugiaza, insa, in mancare atunci cand au probleme in viata, dar nu aceasta este solutia. in timp vor aparea kilogramele in plus si bolile. Cum sa scapam de mancatul pe fond emotional, a explicat la emisiunea „Tinerete fara batranete”de la Dig24 medicul nutritionist Mihaela Bilic.

Toata lumea vrea sa stie ce, cat si cum sa manance pentru a slabi, dar intrebarea cu adevarat importanta este „de ce?”. Mancam de multe ori fara sa ne fie foame, pe fond emotional. Iar daca in strainatate se pune de mult timp accentul pe psihonutritie, la noi este abia la inceput. Mihaela Bilic coordoneaza un astfel de program.

Mihaela Bilic: Ma bucur sa aducem in discutie acest subiect tocmai pentru ca, asa cum ai spus, intrebarea nu este ce si cat mananc, ci de ce mananc si deja cand ne intrebam de ce mancam vom vedea ca poate in 80% dintre situatii am uitat sa mai mancam de foame, insa mancam din cu totul alte motive si mare parte sunt emotionale.

Realizator emisiune: Ce probleme incearca de obicei oamenii sa ascunda cu mancare?

Mihaela Bilic: As spune nici macar sa ascunda, pentru ca principalul motiv, cel putin asa arata observatiile care au fost facute in strainatate, principalul motiv este plictiseala. Plictiseala si oboseala sunt cele care ne fac sa avem aceasta nevoie de confort pe care ne-o da mancarea. Mancarea este stare de bine, e clar, este in instinctul nostru lucrul acesta si daca avem acest analfabetism emotional sau lipsa de contact cu corpul nostru si suntem foarte mult implicati in povestile mintii si in toate cerintele ei nici macar nu stim sa recunoastem ca adulti cum anume simtim oboseala si ce anume inseamna pentru noi plictiseala, dar aici ma refer la lipsa de entuziasm. Nu este neaparat vorba despre faptul ca nu facem nimic, ci facem lucruri care nu ne aduc bucurie, nu ne aduc entuziasm, nu ne fac placere.

Realizator emisiune: si atunci vrem sa avem macar ceva care ne aduce placere, nu?

Mihaela Bilic: Exact! Capul nostru, care este ca un copil razgaiat, poate sa isi pastreze atentia,

 » Sursa: sanatate.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !