Mihaela Bilic: Doar in Evul Mediu femeia la menopauza putea spune ca nu mai are ce face. Astazi aceasta nu mai trebuie sa fie o problema

2.386

Mihaela Bilic revine cu explicatii dupa ce intr-un interviu acordat omului de televiziune Marius Tuca a izbucnit de revolta, spunand ca este de neconceput ca femeile sa nu beneficieze de informare corecta pentru a-si pregati organismul cand menopauza se instaleaza. Nutritionistul Mihaela Bilic a fost invitata pentru un interviu si de platforma online Ce se intampla, doctore?, unde a dat mai multe detalii referitoare la terapia de substitutie hormonala.

Este evident ca menopauza este un proces care vizeaza toate femeile, intr-un anume punct al vietii, mai devreme sau mai tarziu, in functie de starea noastra fizica. De aceea, nu este posibil ca femeile sa nu cunoasca toate aspectele legate de ceea ce implica menopauza. Mihaela Bilic afirma cu tarie ca doar in Evul Mediu o femeie la menopauza avea voie sa creada ca nu mai e nimic de facut.

Menopauza poate fi o etapa super relaxata, daca femeia este pregatita hormonal. Intrucat, ne place sau nu, adevarul este doar unul: cantitatea de hormoni se reduce progresiv. Femeie trecute de 50 de ani nu trebuie puse la marginea societatii. Cu amaraciune, dna Bilic a spus: ”In societatea de azi, dupa 50 de ani exista tendinta de a nu mai reprezenta interes nici pentru barbati, nici pentru angajatori.”

Este profund gresit sa te consideri pe un fel de linie moarta, accentueaza nutritionista. Din pacate, menopauza si pre-menopauza afecteaza femei din ce in ce mai tinere. Apar tulburari ale ciclului menstrual deja dupa 40 de ani! Pe intelesul tuturor, doamna Bilic explica: asa cum avem insulina pentru diabetici, cand pancreasul lor nu o mai secreta, asa avem hormoni pentru femeile ale caror ovare nu le mai produc.

Acesti hormoni se pot lua dintr-o pilula, crema sau plasture, spune specialista pentru CSID. Medicul avertizeaza ca lipsa hormonilor nu afecteaza doar silueta si aspectul pielii, ci predispune la osteoporoza si boli cardiovasculare, boli la care si barbatii sunt mai expusi, tocmai din cauza lipsei estrogenilor, care protejeaza femeile in perioada lor activa de menstruatie. Mai pot aparea, in lipsa hormonilor estrogeni: diabetul, obezitatea, colesterolul crescut in sange, riscul crescut de infarct si accident vascular cerebral.

De aceea, este vital sa substitui lipsa estrogenilor, iar medicul specialist trebuie sa recomande varianta cea mai buna pentru tine. De aceea, Mihaela Bilic face apel pentru toti colegii medici, de a fi mult mai atenti la modul in care gestioneaza fiecare caz de menopauza in parte. Femeile au dreptul sa fie informate si sa nu traiasca apasate de repercusiunile grave ale lipsei hormonilor aproape jumatate din viata!

loading...
Loading...

Cmentariile sunt închise