Mihail Barîşnikov: Nu este corect să punem greutatea deciziilor politice ale unei ţări pe spatele artiştilor sau sportivilor

Mihail Barîşnikov, cel mai important balerin al anilor ’80, declară că nu este în favoarea impunerii de sancţiuni împotriva artiştilor sau sportivilor ruși, ale căror familii ar avea de suferit dacă s-ar pronunța în problemele politice, scrie The Guardian.

Barîşnikov, în vârstă de 74 de ani, născut în Riga, Letonia, a fugit din URSS în Canada în 1974 și trăiește în prezent în New York.

”Un schimb deschis în domeniul artelor este întotdeauna un lucru bun. Nu cred că este corect să punem greutatea deciziilor politice ale unei ţări pe spatele artiştilor sau sportivilor, care pot avea membri ai familiei în ţara lor de origine, vulnerabili.

Pentru persoanele aflate în acele poziţii expuse, neutralitatea este o declaraţie puternică. Şi dacă vreţi să fiu exact, Daniil Medvedev ar trebui să joace la Wimbledon”, a spus Barîşnikov.

”Este decizia individuală a fiecărui artist dacă alege să vorbească sau nu. Din partea mea, îl voi cita pe sfinţia sa, Papa Francisc. ‘Războiul este o nebunie! Opreşte-te, te rog! Uită-te la această cruzime!’.

Îmi este clar cui sunt adresate acele cuvinte. În termeni simpli, Rusia s-a întors deja pe vremea lui Stalin. Artele sunt pagube colaterale şi este imposibil să speculăm cum se va desfăşura asta în continuare”.

Barîşnikov a mai spus că se teme că Rusia va face în curând imposibil orice viitor posibil pentru devenirea tinerilor săi.

”În acest moment există un Rubicon pe care Rusia trebuie să îl traverseze. Fie va găsi o modalitate de a pune capăt acestui conflict şi de a trăi într-o societate globală deschisă, fie va fi împinsă înapoi fără nicio speranţă de redresare”, a spus el.

Barîşnikov dorește ca lumea să aibă o înţelegere mai bună a Rusiei. El s-a alăturat altor artişti importanţi care critică Kremlinul prin înfiinţarea ”True Russia”, o campanie GoFundMe prin care se doreşte o mai bună înţelegere a culturii ruse şi prin care se strâng bani pentru a-i ajuta pe refugiaţi.

Campaniei i s-au alăturat scriitorul rus Boris Akunin şi economistul rus Serghei Guriev. Împreună au lansat un apel către alte persoane aflate în exil, argumentând că ”nu au dreptul să rămână inactive”.