Mikhail Friedman spune că oligarhii sancționați nu-l pot influența pe Putin. Susține că acum trăiește cu 2.500 de lire pe lună

Mikhail Fridman, unul dintre cei mai bogați oligarhi din Rusia spune că sancțiunile economice nu îl vor descuraja pe Vladimir Putin în privința continuării războiului din Ucraina și că Occidentul nu înțelege cum funcționează puterea la Moscova.

Mikhail Fridman, proprietarul Alfa-Group, a declarat pentru Bloomberg că încercarea de a-i forța pe oligarhi – prin sancțiunile aplicate – să facă presiuni asupra lui Putin este inutilă.

”Dacă oamenii care sunt la conducere în UE cred că din cauza sancțiunilor l-aș putea aborda pe domnul Putin și să-i spun să oprească războiul și asta va funcționa, atunci mă tem că avem cu toții mari probleme.

Înseamnă că cei care iau această decizie nu înțeleg nimic despre cum funcționează Rusia. Și acest lucru este periculos pentru viitor””, a spus Fridman.

Fridman, care a fost sancționat de guvernul britanic și UE, a spus că este puțin probabil ca cineva din cercul lui Putin să discute cu el și să-l convingă să încheie războiul.

”Distanța de putere dintre domnul Putin și oricine altcineva este ca distanța dintre Pământ și cosmos. A-i spune ceva lui Putin împotriva războiului, pentru oricine, ar fi un fel de sinucidere”, a spus Fridman.

Înainte de aplicarea sancțiunilor averea lui Fridman valora aproximativ 14 miliarde de dolari. Acum valorează aproximativ 10 miliarde de dolari, dar pe hârtie, pentru că se află într-o situație ciudată de a fi un oligarh fără bani.

Când Marea Britanie a urmat măsurile UE și l-a sancționat pe Fridman pe 15 martie, ultimul său card bancar funcțional din Regatul Unit a fost înghețat. Spune că acum trebuie să solicite o aprobare pentru a cheltui bani, iar guvernul britanic va stabili dacă orice cerere înaintată este ”rezonabilă”.

Se pare că i se va aproba o alocație de aproximativ 2.500 de lire sterline pe lună. Este îngrozit, dar evită să-și compare necazurile cu cele ale ucrainenilor care suferă din cauza războiului. ”Problemele mele sunt un nimic în comparație cu ale lor”, spune oligarhul sărăcit.

Mikhail FriedmanMikhail Friedman are 57 de ani, s-a născut în Uniunea Sovietică, dar pe teritoriul Ucrainei de azi, în orașul Liov. Are dublă cetățenie, rusă și israeliană.

Este un oligarh vechi, din primul val de îmbogățiți de după destrămarea Uniunii Sovietice, făcând avere în sectorul bancar și energetic înainte ca Putin să ajungă la putere.

Părinții lui sunt cetățeni ucraineni și au locuit la Liov până de curând.